Whiskytipset | SYSTEMBOLAGET  Knockdhu Distillery på östra Speyside är en personlig historia. Chefen Gordon Bruce bor på stället och pysslar om egendomen som vore den hans egen. Och det är den väl egentligen, destillatet är charmant och kärleksfullt framkokat. Faten återanvända vilket bevarar och respekterar destillatets särart och integritet. Utgåvorna sätts ihop vaket och inkännande av Stuart Harvey. Det är faten som får styra, eller rättare sagt destillatet. Slutresultatet blir alltid bra. Själv har jag ägnat de senaste åren åt äldre anCnoc-utgåvor och självklart testat nyheterna. Men 12-åringen var det över 10 år sedan jag var på. Skamligt och dumt eftersom jag gått miste om en härlig varelse. Idag mångt bättre än sist då tappningen var vilsen och oengagerad. 2018 en avkopplande Speyside-typisk dram. Precis där en skotsk standard-whisky ska vara, trygg kvalitet i mittfåran. En helt annan nivå än dagens spretiga taniga ung-NAS:are. Men anCnoc 12 har något mer som lyfter whiskyn över genomsnittet och det är mot slutet det händer.

Första intrycket är sympatiskt. Rund sexig nos, stor och maltigt äppelsavande. Mitt i härsket gräs och råskuret äppelmos. På djupet nötkrokant och i kanten apelsin-Fanta. Smaken är lika förtroendeingivande positiv. Maltig start med söta röda äpplen, strax milt syrad fruktkompott, mot slutet torrare ek och brända mandlar. En klassisk enkel Speyside-gom. Så sker det, positionsförändringar på alla fronter samtidigt i en lång, jämn och ren eftersmak. Sotig ek smyger sig in och svänger strax i bacon-syra, en nästan overklig rökig ton. Samtidigt lever whiskyn ut sitt tema med läskande äppelringar. En överraskande fenolattack och plötslig torrhet som ger plats för den där underbara läskande syrligheten. Som skottarna säger: MOREISH. Man vill bara ha mer. En ny huswhisky för alla moods. Från tanklöst trivselgod till något att faktiskt kontemplera över. Som all klasswhisky har den många utgångar. Bra teamwork av herrar Bruce/Harvey, trots 12 års mellanrum mellan insatserna!

anCnoc 12 år 40%: Lagrad på 2nd fill bourbon barrels samt mestadels 2nd fill sherry butts. I regel är 8 av 10 fat är barrels. Men det varierar beroende på aktuella fat, blender Harvey balanserar upp whiskyn beroende på fatkvaliteten. Störst variation på sherryfaten efter 12-13 år. Lagerförs av Systembnolaget i nära 400 butiker. |  SB-nr 429, 379 kr

90/100p 22 22 23 23