Review | SYSTEMBOLAGET  Glen Grant är en av Sveriges genom tiderna mest populära maltwhisky. Länge listetta och stapelvara i svenska barskåp. Några år in på nya millenniet världstvåa efter Glenfiddich. En sorts NAS:are utan ålder på etiketten. Kanske trodde somliga att den var 3 år men klassikern har alltid varit 5 år (nu omdöpt till Major’s Reserve). En kvarts miljon nioliterslådor slukades årligen i Italien, ungefär lika många svaldes i omvärlden. Charmig i all sin enkelhet, maltig i en sorts ursprunglig whiskystil, helt utan ungdomstoner. Intressant nog alltid bättre än 10-åringen som fanns på destilleriet, en lite mattare version av ynglingen. Något helt annat var 16-åringarna. Specialaren Cellar Reserve från 1992 minns säkert en del av er eftersom den hängde kvar i Sverige många år efter släppet och med sina 46% skapade en intensitet vi aldrig förr upplevt. Efterföljaren utan vintage-beteckning var en smått genial 16-åring på 92 poäng med äppelespri och distingerade gammelestrar som hos en 30-åring.

I år kom så en 12-åring. En efterlängtad typisk ålder för en skotsk singelmalt. Förhoppningsvis en medelväg mellan den fenomenala 16-åringen och den sprittande fruktglade 5-åringen. Jag förväntar mig att fruktkalaset fortsätter men att eken bygger djup och resonans. Och jag får som jag vill. Tolvan är precis där den ska vara, i gränslandet mellan godhet och skavande allvar. Maltig ren honung i näsan, färskpressad (grumlig) äppeljos varvas med äppel-MER, rondör av chokladsås markerar eknärvaro. Vädring gör doften torrare fragrant. En klassisk pigg Glen Grant-nos. Honungsgod malt-savande start i munnen med bra frukttillväxt, äpple går ner sig i aspartam som får eterisk skjuts av eken mot slutet, furugolv släpper av fenoler. Spot-on Glen Grant-gom med större djup än hos 10-åringen och frukten i behåll. Lång ekig epilog, liksom fragrant med söta rökfragment (fascinerande). Strax äppelmarmeladig med kanelstick. Ren men samtidigt eftersinnande. Torrare munkänsla av vaniljek och äppel-MER.

Riskerar att drunkna i överflödet av whiskyutgåvor nuförtiden, behöver vi verkligen ännu en 12-åring? O gud ja, en gåva i den ständigt ökande floden av No Age Statement-whisky. Om du en gång i livet pimplade vanlig 12-årig maltwhisky men gått vilse är det hög tid att återvända till ursprunget. Vanlig skotsk standard-malt är bäst i den här åldern då eken går destillatet till mötes i en respektfull omfamning. Glen Grant 12 år är ett viktigt statement från Rothes-destillatören. Tack.

Glen Grant 12 år 40%

Lagrad på mestadels 1st fill bourbon barrels med inslag av refill-ek. Finns i 366 Systembolagsbutiker. SB-nr 473, 379 kr.

91/100p 22 23 23 23