Ardbegs sista gamling är gammal men vacker

0
229

Review | VÄRLDEN  Ardbeg från den gamla tiden, så presenterar destilleriet sin nya Twenty Something. Men vilken tid då? Gjord 1994 av Laphroaigs mannar som vandrade över någon gång per år och la upp lite rökwhisky i lagerhus 3, 9, 10 eller 11. Verksamheten pågick från 1989 till juli 1996. Malten höll 42 ppm, kvar efter destilleringen blev 14 ppm. När Glenmorangie tog över och startade upp året därpå använde man malt med 55-58 ppm som gav 24-26 ppm. Alltså en annan sorts tuffare sprit, vilket vi fått erfara i nutid där sötman döljer frukten från förr. Och från ännu äldre tid när familjen MacDougall fortfarande ansvarade för produktionen var spriten ytterligare snäppet annorlunda, Allied tog över 1976 och körde på fram till mars 1981. Men det mesta av den legendariska storwhiskyn drack vi upp under 1990-talet, med stor lust.

Här är nu Twenty Something och det kan inte vara annat är suveränt, eller? Kan ju vara sista gången vi får smaka på ”halvoriginalet”. Den är gammaldags i stilen som sig bör. Faten får tala och det är inga storvulna tal som hålls. Ovattnad står eken i vägen men doften har resonans. Milda äppelchips och torra gammelestrar snärjda i jord och gammalt läder, ovan skir torvrök och lemonad, på djupet terpentin och tobaksrök. Munnen är sävlig vid 46 med långsam trött avslutning. Med vatten får vi en glimt av den där sinnliga exotiskiska frukten Ardbeg var så känd för. Honung och tropiska toner som mango och kumquats lägger ut en komplex fruktmatta som möts av lätt värme och fragrant ek, sent torvrök och tobak. Det är mer rök utan vatten. Men vattnet räddar den trötta epilogen som blir friskare och längre, livgivande ek-eucalyptus håller uppe röken och motar beskan. Sent molande torvrök och BBQ med stråk av jod. Bill Lumsden har respektfullt parat ihop de bästa gamla faten, utgåvan utstrålar balans, inga enskilda fat tillåts ta över. Värdig och i sammanhanget prisvärd unik Ardbeg-utgåva. 4600 kr är ju ingenting jämfört med gammel-Port Ellens 25 000+.

Ardbeg Twenty Something 23 år 46,3% innehåller whisky från 1994 som lagrats på mix av bourbonfat och sherryfat, framtagen för medlemmar i Ardbeg Committee / slutsåld, 4600 kr

92/100p 23 23 23 23