Skatter & Handel | KENTUCKY  Tänk att sätta sig på närmaste whiskybar och beställa en whisky buteljerad 1984. Eller att slinka in på den lokala spritbutiken och köpa en ”auktionswhisky” släppt 1980. Kentucky har nu justerat sin lagstiftning för att göra detta möjligt. Och whiskeyälskare, destillerier och turistindustri applåderar samfällt förändringen. Trycket på Kentucky som destination kommer att öka när möjligheterna att få uppleva något unikt och ursprungstypiskt ökar. Bourbonförfattaren Fred Minnick ser fram emot de nya möjligheterna:
– Destillerierna säger ju att de aldrig ändrar sina recept. Låt oss se hur en Wild Turkey från 1970 står sig mot en nutida variant. I vissa fall är dagens whiskey bättre, men ibland sämre. Personligen skulle jag vilja smaka National Distillers 1950-1969 och vad som helst från Stitzel-Weller före 1972.

Chuck Cowdery

Författarkollegan Chuck Cowdery hyllar lagändringen:
– Det här är en möjlighet för Kentucky-handlare att erbjuda något andra inte kan. Kentucky är ju redan nationens whiskeycentrum. Nu får whiskeyälskare ytterligare en anledning att åka hit.
Lagen säger att den som har licens att sälja sprit får sälja vintage-destillerade spritflaskor som köpts av privatpersoner ifall man skriftligen redovisar inköpet till myndigheterna. Drycken måste vara i originalskick i sin ursprungliga förpackning som ej får vara bruten. Utgåvan får inte säljas vidare av utgivande destilleri eller finnas till salu i öppen handel.

Larry Rice som är delägare i barerna Silver Dollar och The Pearl i Louisville är redan igång med en vintage-hylla. Planen är att öppna sex flaskor i taget och erbjuda kunderna smakprover. För Rice är en riktig vintage-whiskey daterad innan 1984 och försedd med ett skattemärke som anger utgivningsår. Men kvaliteten hos den enskilda buteljen är avgörande, innan försäljning avsmakas varje bourbon.  En whiskeys största fiende är oxidering, att spriten dunstar på grund av otäta korkar.
– Bourbon gjordes inte för att sitta och vänta i hundra år.
Larry Rices whiskeylista varvar en Old Taylor från 1974 för $25 måttet med en 5-årig Old Hermitage Rye från 1941 för $320 sippen. Rice har redan blivit kontaktad av privatpersoner som har gamla flaskor att sälja. Och det är bra för alla:
– Vi konkurrerar varken med destillerier eller distributörer, vi konkurrerar bara med andra delstater om turistdollar. Det är hela poängen, att locka folk till Kentucky.

Larry Rice på Silver Dollar i Louisville

Vad tycker du?

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här