Andy Simpson från konsultfirman Rare Whisky 101 och svenska The Single Malt Funds Christian Svantesson.

Äldst & Dyrast & Bäst | UK  Svenska The Single Malt Fund ger sig in i en lukrativ marknad. Rar whisky omsatte £25m på auktioner i UK under 2017, gamla buteljer har aldrig tjänat in mer pengar förut. Året innan 2016 såldes för £14m så det handlar om en ökning på 76%. Antalet enskilda buteljer ökade med 45% till 83 713 stycken. Andy Simpson, medgrundare till konsultfirman Rare Whisky 101, säger:
– Vi förväntade oss att £20m-gränsen skulle passeras för första gången men £25m visar hur kraftig efterfrågan är just nu. Trycket på eftersökta flaskor är väldigt stort.

Dyrast under 2017 var en 62-årig Dalmore som klubbades för £91 650. Auktionsmarknaden i UK är den största i världen med många specialiserade auktionsfirmor, upplyser Andy Simpson:
– Scotch är som kategori tilltalande för en stor skara köpare, troféprodukten single malt attraherar konnässörer, samlare och investerare. Äldre sprit är fortfarande svår att komma över i fatform. Där fortsätter priserna att stiga och vi kan inte se att det ska ändras i framtiden. Marknaden för rar whisky har dessutom förändrats för gott, nu är det konsumenten istället för butiken som bestämmer vad en samlarwhisky ska kosta.

Vad tycker du?

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här