BLADNOCH får nytt liv!

0
17

Nya destillerier | LOWLANDS  Bladnoch i Lowlands drar igång igen efter snart ett årtionde i träda. Australiske entreprenören David Prior har renoverat för £5 milj. Prior som blivit rik på yoghurt-märket Five:am köpte destilleriet 2015 av irländske Raymond Armstrong som stängde av kranarna 2009. Två nya pannor har satts in som ska fördubbla kapaciteten. Master Distiller Ian Macmillan fyllde de två första faten i mitten av juni med sprit som karaktäriseras som ”gräsig och maltig i klassisk Lowland-stil.” Framöver kommer även en rökig version av produceras. Medan den nya whiskyn mognar ska Prior omsätta de 2500 fat han fick med i köpet. Första släppet av nywhiskyn väntas 2020, en NAS-version med 3-årig egen sprit i botten uppbackad av äldre whisky. Olikt många andra nystartade destillerier kommer Bladnoch inte att erbjuda fatköp till privatpersoner. Man behöver ju inte eftersom det finns ett gammalt lager att sälja av direkt.
I januari i år lanserades tre nya Bladnoch. NAS-insteget Samsara, 15-åriga Adela och 25-åriga Talia. Senare i år ges också det äldsta fatet i lager ut för att fira 200-årsjubiléet sedan starten 1817. Våren 2018 öppnar ett nytt besökscentrum, fram tills dess tas inga besökare emot. 25 000 whiskyturister väntas första året.
Destilleriet var i uselt skick när man tog över. Att bara dra igång tillverkningen skulle ha resulterat i olyckor. Därför rensades lokalerna och ny utrustning ställdes dit.
– Det känns underbart att kunna ställa in nya grejor i gamla vackra byggnader, berättar Gavin Hewit, en av bolagets direktörer. Hade vi byggt ett destilleri från scratch hade det räckt med en enda stor lada för allting, helt utan charm och atmosfär.

DELA
Föregående artikelFEL whisky i Balvenie TUN 1509
Nästa artikelMacallan i blåsväder för FEJK-whisky

Whiskyspot.com är Skandinaviens ledande nyhetssajt om whisky. Vi älskar whisky och jobbar brett med nyheter både från svensk horisont och ur ett internationellt perspektiv. Välkommen till vår underbara whiskyvärld!