Box utforskar olika ekarter

0
440

Whiskymakande | SYSTEMBOLAGET  Trender kommer och går. Nu är den stora snackisen NAS, whisky utan åldersbeteckning, oftast ung (och smakmässigt omogen) men ändå relativt dyr vilket såklart retar upp medvetna konsumenter. För ett antal år sedan var det snack om ”wood finish”. Alltså att lägga över sin whisky i en ny spännande fatmiljö för att tilta smakprofilen och ge varumärket en ny främmande smakriktning. Oftast i starkvinsfat. Att utföra smakexperiment är en del av whiskyvardagen och vi kommer alltid att ha wood finish-produkter på marknaden. Mängden och volymen ökar ständigt och sammanfaller med NAS-trenden. Att slänga över sin unga whisky i ett ”friskt” vinfat några månader kamouflerar ju en del ungdomsbrister.

Nu vill Box Destilleri prata om wood finish-eländet, vilket är piggt. Norrlänningarna har bestämt sig, de tar (tillfälligt) avstånd från vinfatsjamsandet och går en annan väg. Istället för att addera smaker via något främmande går man tillbaka till ursprunget, till den rena eken och dess naturliga smaker. I samarbete med den svenska tunnbindarmästaren och ek-specialisten Johan Thorslund har Box låtit binda fat av de fyra ekarter som används för lagring inom den globala dryckesindustrin. Varje ekart utvecklar unika smaker och för att kunna lyfta fram de smaker varje ekart ger whiskyn har Box-whisky lagrats på helt ny ek i sin oförvanskade, nakna form.
– Det är mycket ovanligt att lagra singelmalt på ny ek och att lägga vikt vid växtplats och ekart har aldrig förekommit. Vi vet att vår rena och maltiga råsprit har en enastående förmåga att utveckla smaker tillsammans med ny ek. Våra mest hyllade buteljeringar har vi lagrat så, säger chefsblender Lars Karlsson.

Box smakresa genom de fyra stora ekarterna börjar som sig bör med den svenska eken Quercus robur. Materialet till dessa fat har hämtats från skogarna utanför Mönsterås och i Blekinge. Ett litet inslag av Visingsöek finns också. Det var den eken som en gång i tid planterades för att ge den svenska flottan en storhetstid som aldrig kom. Quercus robur utvecklar en söt och kryddig whisky med inslag av nötter, mandel och vanilj, uppger Box. Första utgåvan i serien Box Quercus 1 Robur har säljstart på Systembolaget 17 november kl 10.00. SB-nr 40136, 799 kr.

Lars Karlsson, blender på Box