BUNNA rustas äntligen, storsatning på ISLAY!

0
105

Whiskymakande | ISLAY  Äntligen satsas det på Bunnahabhain. Nye ägaren Distell investerar £11 milj i Islays drake kommande 3 år. Näst efter Caol Ila öarnas största destilleri på 2,4 milj liter, en kapacitet som inte utnyttjats på länge. Man har knackat sig fram på lågfart och inte ens bättrat på målarfärgen. Nu rivs en del onödiga byggnader på baksidan samtidigt som nya lagerhus byggs invid havet, och destilleriet rustas för att ta emot horder av besökare.
– Vi har inget problem med kapaciteten, det finns utrymme att göra mer whisky vid sidan av den malt som går till blends, berättar Distells maltwhiskyboss Derek Scott. Vårt problem är lagrad whisky, de tidigare ägarna sparade inte för framtiden.

46-åringen

För att fira renoveringen har Bunna släppt sin äldsta whisky hittills, 46-åriga Eich Bhana Lir från 1969 för £5000. I pipeline under hösten väntar ytterligare tre utgåvor. En Pedro Ximenéz-finish från 2003 kommer i september som börjat sitt liv i 2nd fill sherry butts och därefter tillbringat 3 år på PX-fat (£85). Men redan i augusti släpptes en 36-åring från 1980 som vilat i oloroso-fat nästan hela tiden förutom de sista månaderna i Canasta sherry-fat (mix PX/oloroso). Dyrgripen kostar £1800. I september kommer också en rökig Moine från 2004, en 13-åring gjord på 40 ppm rökmalt som lagrats på sherryfat och slutlagrats 3 år på franska brandy-fat (£80).