Champagne-ekad Mackmyra nerpressad i stövelskaften | 90p

0
376

Review | SYSTEMBOLAGET  Mackmyra är antingen utskälld eller hyllad. De flesta kritikerna bor här i Sverige. Måhända är det jantelagen som spelar oss ett spratt. Jag har själv klagat på huvudlösa experiment med undermåliga svenska bärvinfat. Men gillat de stora utgåvorna med vanlig bourbonek i botten, gärna uppiffade med lite rökwhisky. I Moment-serien provar man nya idéer. Och Ledins Sauternes-fat var förstås förföriska. Skördetids Amarone rödvinsfat dog pågrund av den ringa åldern 4,5 år. Moment Körbär(saft) räddades näppeligen från billigheten av röksvansen. Som synes effektsökeri med hemvävda fat eller prestigefulla samarbeten med beryktade vinhus.

Franska ekfat från Champagnehuset Philipponnat torde kunna upprepa succén med Ledin? Vi får en avskalad mager Mackmyra. Inte den bubblande esprit bubbelvinet kan förleda en att hoppas på. Champagnefatet lyckas lägga locket på den annars livfulla intelligenta Mackmyra-nosen. Tystlåten sockrig fruktkaramell med blommig vitvinsair, i botten kristyr och grästoner. Munnen är jämngod, inget fel men inte heller upphetsande. Elegant med små rörelser, söt syrup i starten, strax mineraler och lychee-dunster, sent mörk ek och choklad som förebådar en mer intressant eftersmak där rökfragment dyker upp, likt kolade ekfat eller omklädningsrum. Effekten förstärks vattnad då eken även växer till i munnen med en sorts kvistig sötma. Efterklangen förlängs av sandelträ och kardemumma men framförallt utvecklas röken till sotiga vedträn – en tunn ren halvsöt rökfeeling.

En proffsig produkt som framstår som relativt ointressant men den som tar sig tid upptäcker att det finns mer under ytan. En spännande behärskad Mackmyra som är tämjd av 11 år på synnerligen aktiv ek. Uppgiften framöver blir att hitta trycket och farten. Men den finns säkerligen i vanliga 200-liters barrels som redan mjukats upp av 4-6 år straight bourbon whiskey innan svenskwhiskyn tippas i. Det är den 12-åringen jag hoppas på 2018, från helt vanlig ek. Det kan bli en mästerlig svensk att yvas över.

Mackmyra Moment Prestige 46,1%. Fullagrad i 11 år på franska ekfat från Champagnehuset Philipponnat. Lanserad 6 dec. SB-nr 82888, 1199 kr

90/100p 21 23 23 23