Review | SYSTEMBOLAGET  Underbar sinnlig doft. Juicy Fruit-fräsch med citrusmarmelad. Frisk ljunghonung och fudge ger tyngd. Runtom färskt gräs och knasig svampkräm. Vilka locktoner! Det är en Glenburgie i glaset. Som jag har väntat på detta ögonblick. Äntligen öppnar Ballantine’s sina portar på vid gavel. Vi har ju vant oss vid de utsökta Chivas-malterna genom åren. Från Glenlivet och Aberlour till Strathisla och Longmorn. Nu kommer Glenburgie, Miltonduff, Glentauchers. De två förstnämnda är ikoner inom bolaget. Blenden Ballantine’s skulle inte klara sig utan fruktigt förföriska Glenburgie eller gräsigt kryddstrama Miltonduff. Båda karaktärsdanande och suveräna malter som vi experter i kulisserna alltid velat se på egen hand. Mannen som till slut fött fram destillerierna i singelmaltform är Master Blender Sandy Hyslop. Fostrad under 35 år i Ballantine-familjen, nu chef för hela Chivas-gruppen. En av branschens allra skarpaste näsor som personligen går igenom tusentals samples en normal arbetsvecka.

Ballantine’s är en rätt försiktig lågmäld blend. Finest ska vara följsam och finstilt. När whiskyn blir äldre kommer komplexiteten. Hyslop pratar gärna om frukten och menar då mogen Glenburgie. Men inte från sherryfat (som hos Chivas Regal), det ska vara barrels, en mix av refill och 1st fill. Destillatet ska tala, inte faten. Jag älskar den inställningen. En av anledningarna till att jag är kvar i whiskybranschen och inte ägnar mig åt andra drycker är fascinationen inför maltdestillatets förmåga att variera sig i det oändliga. Ballantine-malterna talar från hjärtat.

15-åriga Glenburgie är en välsmakande sak.  Spirituell arom nyhälld som leder på den där underbara marmeladtonen a la citrus. En droppe vatten fördjupar, tropiska frukter och tyngre marmelad, ibland eterisk – rik och frodig. Men smaken vill helst vara utan vatten. Förförande fruktmun, direkt söta päron, därpå fyllig marmelad uppstagad av eterisk ek med krämigt fet exit. Whiskyns starkaste parti är avslutet, milda krämiga citruspastiller bär men mintkvistig ek står emot. Eftersmaken har nerv, eken lyfter. Det är här Hyslops handlag märks. All underbar frukt måste spegla sig i karaktärsfull ek för att kunna briljera. Man förstår verkligen vilken nyttig fruktkälla det här är för Ballantine’s. En mångsidig maltwhisky, pålitlig och inkännande samt anpasslig.

Kolla in Henrik Aflodals video-review i WhiskyTV

Glenburgie 15 år 40% series 001. Blandad av Master Blender Sandy Hyslop på 1st och refill bourbon barrels. Lanserad på Systembolaget 1 december i 438 butiker – full listning.
SB-nr 911, 399 kr.

90/100p 22 22 23 23