Glengarioch Skottlands äldsta destilleri

0
56

Gamla tider | GLASGOW  Att vinna guld i olika sprittävlingar är stort för de flesta whisky-märken. Nu håller den finaste tävlingen av alla på att avgöras – Skottlands äldsta destilleri. Några skeptiska akademiker vid Glasgow University har fått nog av marknadsförarnas vidlyftiga retorik. Forskare vid Scottish Brewing Archive håller på att leta bevis. De har utmanat skotska destillerier att inkomma med handlingar som kan styrka deras påståenden. Arkivist Iain Russel kommenterar:
– Glenturret och Bowmore hävdar båda att de är äldst, Glenturret påstår att destilleriet grundades 1775 och Bowmore säger 1779. Enligt ’Excise’-handlingar grundades Bowmore 1816 och Glenturret två år därpå, långt senare än destillerier som Ardbeg, Oban och Blair Athol.

Äldst på pappret är Strathisla med 1786 men forskarna har hittat belägg för en äldre granne som aldrig gjort anspråk på titeln, berättar Iain Russell:
– I en artikel i Aberdeen Journal från 1785 noteras spritförsäljning från Meldrum Distillery vilket sannolikt är dagens Glengariochs tidigare namn. Ägarna har hitintills trott att stället grundades 1797.

Nu är det upp till bevis för de destillerier som vill använda sig av äldste-stämpeln.
– Att krönas till Skottlands äldsta destilleri är den finaste av utmärkelser, avslutar Iain Russell.