Glenglassaugh till Benriach

0
5

Business | PORTSOY  Sydafrika-kontrollerade Benriach köper Glenglassaugh Distillery invid Nordsjökusten. Försäljningen tog branschen med överraskning vilket blender Billy Walker är nöjd med:
– Hade utländska intressen fått nys om affären hade vi hamnat i budgivning och säkert fått vika ner oss.

Stället som tystnade i november 1986 öppnade igen 2008 med holländska pengar från Lumiere Holdings. Fabriken grundlades 1875 och har haft ett trassligt liv med ryckig produktion. Highland Distilleries tog över 1892 och 1959 byggde man om för att använda whiskyn i blends som Famous Grouse och Cutty Sark. Bland blenders är den rankad som ”hygglig” och har aldrig gjort karriär som singelmalt, sist det begav sig i standardformat var som 12-åring i början på 1990-talet. Walker ser whiskyn som ett komplement till sherry-tunga Glendronach och klassiska Speysidern Benriach.
– Glenglassaugh är verkligen en traditionell Highland-whisky stilmässigt. Vi kommer att köra anläggningen nära max vilket är 1,1 miljoner liter under 2014.
Det enda traditionella lagerhuset i ’dunnage’-stil ska restaureras och sättas i arbete, en viktig länk tillbaka till starten på 1800-talet. Nywhiskyn har redan börjat säljas. ’Revival’ är en 4-åring som slutlagrats på nya sherryfat i 6 månader. Och ’Evolution’ är en pågående serie med whisky från olika fattyper. Dessutom släpps ’limited editions’ från det gamla fatlagret före 1986.