Investerare satsar på sällsynt whisky

0
512

Äldst & Dyrast & Bäst | VÄRLDEN  Investeringsboomen i whiskybranschen fortsätter. Bara i UK har det sålts för £11,2 milj på auktioner första halvan av 2017. En ökning med 94 procent jämfört med samma period året innan. Dragloket är maltwhiskyn som ökat med 50 procent, fastslår Andy Simpson, mäklare och konsult för Rare Whisky 101:
– Marknaden är hälsosam, en typisk bull-marknad som hela tiden växer, efterfrågan är större än utbudet. Trots att tillgången på whisky ständigt ökar fortsätter priserna för rätt flaskor att skjuta i höjden.

En 50-årig Macallan som 2015 gick för £17,000 såldes i år för £65 210.
– Scotch och annan whisky har tidigare varit ett passionsstyrt investeringsobjekt, fortsätter SImpson. Man samlar på flaskor från sitt favoritdestilleri, eller en flaska från varje destilleri, eller whisky från födelseåret.
Investerare kan delas in i tre kategorier. Samlare som vill bygga upp en värdefull samling. Professionella investerare med större finansiella resurser. Och konnässörer fokuserade på konsumtion.
– Traditionella samlare, professionella investerare och nyfikna konnässörer skapar en nästintill perfekt bull-marknad där efterfrågan hela tiden överträffar tillgången. Några av de mest eftersökta flaskorna har getts ut i mycket små upplagor globalt så att få tag i dem kan vara en stor utmaning, oaktat ens budget.


Rupert Patrick, WhiskyInvestDirect

Tiden är allt för en whiskyinvestor, menar Rupert Patrick, VD för investeringssajten WhiskyInvestDirect:
– Värdet hos whisky ligger i att det är en vara som blir bättre ju längre du sparar den. Smör och mikrochips ska användas direkt men en whisky kan man vänta ut. En 5-åring är alltid bättre än en 1-åring.
Patrick jämför whisky med att placera sina pengar i guld:
– Tänk på en guldtacka i ett bankvalv. Jämför sedan med ett lagerhus där oräkneliga fat ligger i 10 till 15 år. Det är en investeringsbar tillgång som ökar i värde tack vare sinnrik teknologi.

Det är framförallt japansk whisky som driver marknaden. Under 2017 har försäljningen ökat med 232 procent, berättar Gary Boom på vin- & sprithandlaren BI:
– Japansk whisky är den senaste upptäckten bland konnässörer och den ökade populariteten leder till stigande priser för de mest sällsynta utgåvorna.
Yamazaki och Karuizawa har ökat i värde 30 gånger. Karuizawa 1960 som såldes i april för £100 100 satte nytt europarekord. Och Rickesh Kishnani, VD för Whisky Investment Fund, bekräftar att japansk whisky har fått ett lyft i Asien de senaste tre åren:
– Och med tanke på olympiaden 2020 kommer trenden att hålla i sig, i kombination med att valutan yen står lågt och ökad turism i Japan. Intresset för japansk singelmalt kommer att växa.


Rickesh Kishnani, Whisky Investment Fund

Whisky-haussen begränsar sig inte bara till Asien och UK, avslutar Simpson från Rare Whisky 101:
– Marknaden är global, nya rare whisky-köpare dyker upp överallt. Kontinental-Europa kryllar av passionerade rare whisky-entusiaster. Intresset är särskilt stort för länge sedan utdöda destilleri-utgåvor. Och i USA finns de största och mest värdefulla samlingarna.