Japansk whisky i TV4

0
172

WhiskyTV | SVERIGE  Whiskyspots Henrik Aflodal presenterade idag sin bok om japansk whisky i TV4-programmet ”Efter tio” med Malou von Sivers. Han fick backa upp bokens kontroversiella budskap att japanskt är bättre än skotskt i direktsändning:
– Japansk whisky håller mycket hög prestanda, whiskyn är god med breda smakpaletter och rejäl impact. Skotsk whisky är kanske bättre balanserad med luftigare design men håller överlag lägre profil. Undantagen är hårdsatsande singelmaltdestillerier som levererar smaker i världsklass. Jämför vi nationernas samlade utbud slår faktiskt det japanska högre.

Operakällarens kökschef Stefano Catenacci serverade specialkomponerade maträtter med japansk touch. Till maten smuttades självklart på whisky. Japanerna är ju kända för att dricka starkt till maten men i folkdjupen rör det sig numera om det egna brännvinet shochu (ca 25%) samt naturligtvis risvinet sake och lageröl av dansk lättdrucken typ. Under glansdagarna på 1970/80-talen dracks gärna whisky till maten, främst eftersom drycken var det mest exklusiva (och dyraste) på menyn.

Yamazaki 12 år passar till miso-soppa, börja med whiskyn och låt sedan den mustiga buljongbaserade mison sluka whiskyn, Yamazakis enkla men distinkta eftersmak bryter igenom svagt. Den koreanska råbiffen med päron och koriander behöver en tung sherryinfluerad maltwhisky som Karuizawa 12 år, fascinerande är att whiskyn exponerar det koriandergröna.
Till de räkfyllda Dim sung-knytena passar Nikka White, en röjar-rökig maltwhisky med stor sötma, röken borrar sig ner i umami-smaken och frilägger vitlök och koriander, sötman är bryggan emellan elementen. En storslagen smakupplevelse. Den mjälla lätta grillade tonfisken är underbar med den likaledes lätta Nikka Red, snäll frukt och parfymstråk rör sig varligt över tonfisksmaken. Mer tryck i kombinationen framkallar en Yoichi 10 år som tar över, whiskyn lägger ostörd ut mjuk rök och krämig sherry i eftersmaken.

Se klipp ur programmet på TV4 Anytime:
>> Henrik Aflodal om japansk whisky
>> Japansk mat med mera
>> Recept Grillad tonfisk