Kreativ bartender vann Nikka Perfect Serve 2013

0
29

Whiskybarer | STOCKHOLM  ”Med en utmärkt servicekänsla bjöd vinnaren på kreativitet, väl komponerade cocktails, kunskap om Nikka whisky och en helhetsupplevelse utöver det vanliga.” Så löd juryns beslut för bartender Nicolas Truedsson från Hornhuset som segrade i cocktailtävlingen Nikka Perfect Serve 2013. Viktigast i tävlingen var helhetsupplevelsen och bartenderns förmåga ”att läsa av” sina gäster.
Åtta av Stockholms främsta bartenders deltog i Nikka Perfect Serve’s deltävling som ägde rum på restaurang Tweed i gamla stan. Nicolas är glad för segern och lyckades väl med drinkarna.
– Jätteroligt att vinna trots ett tufft startfält. Jag kände att jag kunde vara mig själv och tänkte inte på att jag deltog i en tävling. Är glad för att jag lyckades komponera drinkarna och skapa en positiv helhetsupplevelse, säger Nicolas Truedsson.

Deltagarna fick till uppgift att tillverka tre olika cocktails baserad på whiskies från Nikkas sortiment. Varje deltagare fick 15 minuter på sig att betjäna tre olika gäster som spelades av de tre domarna. Huvuddomare var Stanisalv Vadrna Nikka Whisky Brand Ambassador som överblickade scenen och gav ett helhetsbetyg. Först kom en whiskykunnig affärsman från London in i lokalen (spelad av Whiskyspotsz Henrik Aflodal), sedan en vanlig svensk på genomresa utan speciella önskemål och till sist en författare till en cocktailbok intresserad av barens signatur-drink. Utmaningen var att möta kunderna på deras villkor och ge varje person vad den ville ha. Engelsmannen frågade omväxlande efter whisky med eller utan is alternativt en Mizuwari som är whisky med kolsyrat vatten. Till svensken skulle bartenders lista ut vilken drink som kunde passa bäst och sedan fritt komponera något bra. Författaren fick bartenderns favoritdrink. De tre domarna bedömde drinkarnas kvalitet och de tävlandes whiskykännedom samt hur väl de lyckades möta gästens behov.

Tävlingen arrangeras i många andra länder i Europa som Frankrike, Belgien, Storbritannien, Sverige, Italien, Tyskland, Tjeckien, Ryssland, Danmark och Spanien. Nicolas representerar Sverige i finalen som äger rum i München den 18 november. Segraren vinner en resa till Japan och får uppleva Tokyos barscen och besöka Nikkas destillerier.

Signaturdrink: Eastern Promises
40 ml NIKKA From the Barrel 51,4%
20 ml lime-juice
20 ml grape-juice
10 ml Falernum-likör
10 ml sockerlag
äggvita
koriander

Improvisation: The Improve
40 ml NIKKA From the Barrel 51,4%
20 ml Cynar
mynta
2 stänk Orange Bitters