LOWLANDS-legenden ROSEBANK får liv 2019!

0
89
Leonard Russell, Ian Macleod

Nya destillerier | FALKIRK  Vilken supervecka för fans av utrotade whiskies. I måndags meddelade Diageo att whiskyvärldens raraste destillerier Port Ellen och Brora ska återuppstå. Nu kontrar Ian Macleod med att Rosebank ska få nytt liv i de gamla fabrikslokalerna som köpts loss från Scottish Canals. Det riktigt stora är att Diageo gått med på att släppa ifrån sig varumärket och därmed välsignar legendens återkomst, dessutom ska hela lagret ha sålts vilket borgar för snara släpp av låglandsmalten. Rosebank i Falkirk är Lowlands klarast lysande stjärna med sin översinnliga blommighet som fått fansen att gråta floder sedan maltens ungdom flytt. I en jämförelse kommer Rosebank att bli drickklar före de båda rökmalterna som uppnådde sin storhet efter 20 år. DCL stängde Rosebank 1993, istället togs Glenkinchie med i Classic Malts några år senare.

Worm tubs där alkoholångorna kyls ner, när det begav sig för Rosebank.

£12 milj ska investeras för att sätta destilleriet på banan 2019. Destilleriet ska fyllas med tre pannor och traditionella worm tubs (för kondensering). Man räknar med att göra mellan en halv till en miljon liter årligen. Sajten såldes av Diageo till Scottish Waterways 2002 och nyåret 2009 stals mäskkar och pannor av koppartjuvar.
– Rosebank är en av världens mest respekterade och eftersökta singelmalter, säger Leonard Russell, Ian Macleods VD. Vi kommer att göra allt vi kan för att hamna nära den ursprungliga stilen.

Ett besökscentrum planeras för att berätta historien om den mytomspunna låglandsmalten. Kommande månader kommer Russell och kompani att gå igenom lagret med fat från slutet av 1980-talet fram till slutet. Vi kan se fram emot en rad exklusiva och förhoppningsvis fantastiska whiskies.