Miljökämpen Glenmorangie räddar vattnen med ostron

0
250

Miljö & Hälsa | NORTHERN HIGHLANDS Glenmorangie har varit engagerade i att skydda naturen och miljön vid destilleriet sedan 1843. Som en del i deras engagemang för en hållbar framtid har firman tillsammans med samarbetspartnern Heriot-Watt Universitetet och Marine Conservation Society agerat initiativtagare i ett projekt som handlar om att att återinföra ostron i vattnen utanför destilleriet. Inom fem år ska bygget av ett fungerande ostronrev vara färdigställt.

Planen har varit att ostron, vars egenskap är att filtrera vatten, ska fungera som ett komplement till destilleriets nya reningssystem för att rena vattnet som de släpps ut i Firth. Det här året blir startskottet för en mycket betydelsefull milstolpe för Dornoch Environmental Enhancement Project (DEEP). Nu är det återigen ostron i Firth – mer än 100 år efter att de försvunnit till följd av överfiske. Arbetet fortsätter nu för att säkra finansiering till projektets nästa fas, i vilken man planerar att bygga ett fungerande rev inom en period på fem år.

I november 2017, korades Glenmorangie som vinnare i tre separata prisceremonier för hållbarhetsarbetet för sitt engagemang i Dornoch Firths vatten.