Dalmore 62 år dyrast

0
27

Äldst & Dyrast & Bäst | UK  Nytt världsrekord för en flaska whisky är 32 000 pund (ca 450 000 skr). En flaska 62-årig Dalmore såldes av Pennyhill Park Hotel i Surrey till en av stamkunderna. Köpet skedde i april i år och flaskan är redan urdrucken efter ett flertal besök på hotellet under våren, tomflaskan är hovsamt kvarlämnad på hotellet som souvenir. Hotellet köpte i sin tur flaskan av Sukhinder Singh på The Whisky Exchange i London för 20 000 pund. Hotellets VIP-gästansvarig Denis Barthe kommenterar:
– Jag kan inte säga vem kunden är, men han är en mycket prominent person och har bjudit sina vänner på whiskyn, till och med jag har fått smaka. Han bor ofta hos oss och har filosofin att det knappast är meningsfullt att samla på fina whiskies och inte dricka dem.
Endast 12 flaskor har buteljerats, var och en under eget namn med handgjort etikett. Rekordbuteljen heter The Matheson efter Dalmores grundare William Matheson. Alla flaskor har sålts till privata samlare utom en som är kvar i Whyte & Mackays ägo. Förra gången en flaska såldes var på McTears auktion i Glasgow 2003, priset hamnade då på 25 877 pund. Näste köpare lär få punga ut med minst 32 000, antagligen mer.
Whyte & Mackays Master Blender Richard Paterson säger:
– Jag är verkligen glad att någon öppnat whiskyn, delat med sig och njutit av den.

KÄLLAThe Times
DELA
Föregående artikelAllied-affären klar
Nästa artikelMaltwhisky över is, går det?

Whiskyspot.com är Skandinaviens ledande nyhetssajt om whisky. Vi älskar whisky och jobbar brett med nyheter både från svensk horisont och ur ett internationellt perspektiv. Välkommen till vår underbara whiskyvärld!