Myndighetsräd mot barer, whisky konfiskerad

0
229
Alkoholinspektörer konfiskerar SMWS-whisky från Fets Whisky Kitchen i Vancouver

Skatter & Handel | CANADA  I British Columbia har myndigheterna gjort en räd mot fyra barer och konfiskerat samtliga flaskor. Delar av Canada har precis som Sverige statligt alkoholmonopol. Och nu har myndigheten upptäckt en regelöverträdelse. Varför statliga Liquor Control & Licensing Branch agerat så aggressivt är det ingen som riktigt vet. Det handlar om flaskor från oberoende buteljeraren Scotch Malt Whisky Society (SMWS). Importören Rob Carpenter uppger att whiskyn importerats helt enligt bestämmelserna:
– SMWS är registrerade som spritagenter i British Columbia och alla skatter är betalda så vi förstår ingenting.
En av barerna är Fets Whisky Kitchen i Vancouver som blev av med 242 flaskor till ett värde av 40 000 CAD. Barägaren Allura Fergie berättar att de tre männen använde stegar för att komma åt flaskorna:
– De sa att vi hade illegala produkter på våra hyllor och tog med sig allt.

Räden sammanfaller med Victoria Whisky Festival där nu SMWS inte kan delta. En utannonserad utsåld provning har fått ställas in eftersom det saknas whisky. Regelverket är snårigt och fyrkantigt och det verkar som importören har begått ett procedurbrott. Auktoritära system skapar ofta verklighetsfrämmande regelverk eftersom ett monopol inte inbjuder till feedback och interaktion mellan marknadens parter. Istället för att inleda en dialog och förklara rutinerna tar myndigheten i med full kraft. Det är förstås intressant att den allra finaste (och dyraste) whiskyn drabbas. Kvar på hyllorna står billigare alternativ som i större utsträckning lockar till missbruk. Så det alkoholpolitiska uppdraget verkar inte styra myndighetens agerande.