Calum Fraser: “När Sandy går lämnar han över till någon som har hans förtroende”

Calum Fraser i The Sample Room

VILKA SOM SKA ta över efter de stora är inte längre självklart. Förr jobbade man i par som Master Blender och Assistent Blender där den senare förväntades ta över med tiden. Upplägget funkade när man jobbade mot enskilda varumärken men idag när företagen är stora och produkterna snart oräkneliga krävs större team där bjässarna Diageo och Chivas Brothers utmärker sig med tiotalet blenders var. En av Hyslops underhuggare i Chivas-gruppen är Calum Fraser med titlarna Spirit Quality Leader samt Blender. Såklart utbildad kemist och därtill passionerad whiskyälskate, nyfiken på allt från produktion till förpackningsdesign. Med ett förflutet hos Diageo och Jim Beveridge är Fraser sedan 1½ år kugge i Chivas nya maskineri.
– Chivas frågade mig 2016 om jag ville bli en del av det nya blending-teamet. Det är en spännande tid i vår bransch, det händer mycket, inte minst inom Chivas. Särskilt kul att få vara involverad i egenskap av skotte.
Calum Fraser har jobbat i fyra år med internationella varumärken, från produktion av nysprit till färdig produkt.
– Jag har utvecklat min förmåga att särskilja aromer, både bra och dåliga, i ’new make’ och i färdiglagrad whisky. Samtidigt blir vi från produktionssidan alltmer involverade i marknadsföringen, det är viktigt att storyn bakom ett märke är korrekt och autentisk.
Men mest handlar jobbet om att bibehålla kvaliteten:
– Det finns ingen typisk dag, varje arbetsdag får ett eget innehåll. Alltifrån diskussioner med destillerichefer och lagerhuschefer till att nosa på nysprit så den är på rätt spår.
Och att dela vardagen med Sandy Hyslop är såklart en dröm som gått i uppfyllelse:
– Vi talar ändå om 35 års erfarenhet, det är fantastiskt att få jobba med Sandy varje dag. Jag snappar hela tiden upp nya kunskapsbitar som får mig att utvecklas.
Men vem kan axla en sådan mantel?
– Sandy representerar en generation som stått för massor av innovation och kan vara stolt över den mängd whiskies han skapat genom åren. Ballantine’s har varit med i 200 år så det gäller att vara redo ifall frågan kommer. När Sandy går kan han bara lämna över till någon som har hans förtroende att ta Ballantine’s och Chivas vidare till nästa generation whiskydrickare.