Aimée Gibson: “Kraven är höga men whiskyn bra”

Aimée Gibson och Jim Beveridge

AIMÉE GIBSON ÄR Whisky Specialist på Diageo. Hennes väg till yrket som blender startade i familjekaféets bageri som ung:
– Det var där jag lärde mig hur smaker balanseras och kombineras. Ett intresse för aromer väcktes, och jag vill fortfarande lära mig mer.
Praktiken sista året på universitetet gjorde hon i Glasgow som blender hos Diageo:
– Jag fokuserade på olika fattypers påverkan på lagringsprocessen. Sedan blev jag nyfiken på landet i sig och idag ser jag hur olika regioner har påverkat smakutvecklingen hos destillaten. Efter praktikperioden visste jag att jag ville bli blender.
Gibson är idag en av tolv blenders hos Diageo och att jobba med Master Blender Jim Beveridge varje dag är fantastiskt, att få vara en del av kreationsprocessen:
– För att göra bra ifrån sig måste man utnyttja sin fulla tekniska kapacitet som inbegriper särskilda doft- och smakförmågor. Kraven är höga men så blir också resultatet mycket bra.
Vem som kommer att efterträda Beveridge är inte bestämt:
– Ingen vet vem som tar över efter Jim, just nu är det bara ett privilegium att få vara en del av detta intimt sammansvetsade team. Vi går alla i våra föregångares fotspår, giganter som i århundraden visat vägen.
Gibson har också gjort sin första självständiga produkt i form av Johnnie Walker Blender’s Batch Wine Cask edition. Teamet jobbar alltid ihop men varje projekt har en projektledare som utför det praktiska arbetet, de andra agerar referens-näsor som kritiserar och ger feedback. Just denna produkt är framtagen för att funka bra i cocktails och riktar sig mot bartenders:
– När jag startade i specialist-teamet som student för många år sedan trodde jag aldrig att jag skulle bli blender här. Att få leda framtagandet av Blender’s Batch och andra projekt är oerhört givande.