Brendan McCarron: “Bill gillar mina whiskies”

BRENDAN McCARRON ÄR Head of Maturing Whisky Stocks på Glenmorangie. Precis som Aimée Gibson hamnade han i whiskysvängen som av en händelse. Efter examen som kemi- och processingenjör från Strathclyde University sökte han jobb inom produktionssektorn och råkade hamna på Diageo. Efter bara några veckor på Burghead Maltings blev han förflyttad till en mindre grupp kemiingenjörer som ägnade sig åt att designa destilleringsprocesser.
– Jag hade tur som kom med i teamet efter bara sex veckor i whiskyindustrin. Mina kollegor hade 18-19 års erfarenhet. Det var efter ett år omgiven av riktiga whiskyexperter som jag visste vad jag ville göra med mitt liv.
McCarrons tid hos Diageo gjorde honom till en vass whiskyspecialist:
– Då trodde jag aldrig att någon kunde locka mig bort från Diageo men så träffade jag Bill Lumsden under en anställningsintervju. Jag var fast besluten att få jobbet som hans assistent.
Att jobba bredvid Dr Lumsden är något alldeles speciellt intygar McCarron:
– Jag ser och lär men gör på mitt eget sätt under Bills överinseende. Det är fantastiskt att följa någon som gjort så mycket för single malt, jag har förmånen att lära av den allra bäste. Bill har lärt mig identifiera de bästa faten, att särskilja ett enastående fatprov från ett annat, och samtidigt bygga vidare på mina doftförmåga.
Samtidigt inser McCarron vilken kostym han har att fylla:
– Jag känner pressen, många vill att Bill ska stanna för evigt, men jag väljer att se positivt på utmaningen. Jag har redan varit med och påverkat utfallet av nya Glenmorangie- och Ardbeg-utgåvor, självklart med Bill i bakgrunden. Och varje gång jag presenterat en whisky för Bill har han omfamnat den. Så det går bra så här långt.