Nio nya Lowlands-destillerier 2018

Stirling öppnar till sommaren

0
415
June & Cameron McCann

Nya destillerier | STIRLING  Under 2018 öppnar dussinet destillerier i Skottland. Det tolfte projektet tillfaller Stirling, mittemellan storstäderna Edinburgh och Glasgow. Den historiska stadens första whiskydestilleri inryms i en Victoriansk smedja. Det är stans ginmakare som expanderar. Smedjan har under senare tid använts för kyrkliga möten och varit radioaffär men nu ska destilleri med tillhörande besökscentrum flytta in.
– Skönt att få grönt ljus av stadshuset, de har behandlat vår ansökan fort, konstaterar ägaren Cameron McCann. Nu kan vi skapa något positivt för staden i den gamla smedjan. Castlehill är en vacker historisk miljö och det är passande att Stirling första destilleri hamnar där.

The Old Smiddy

Sajten har gamla anor, där låg en gång i tiden kung James V:s stallar. Stirling gin startade 2015 i Cameron och June McCanns kök där man kokade gin i en pytteliten kopparpanna. Det nya destilleriet öppnar till sommaren och väntas kosta £150 000, minst åtta nya arbetstillfällen skapas. Lowlands är årets hetaste whiskyregion med 5+4 nybyggen på gång. I närheten av Stirling åker Falkirk upp. Edinburgh får Crabbie och Holyrood Park, i Glasgow bygger buteljeraren Douglas Laing nytt och i förorten startar Burnbrae. Söderut öppnar Crafty, Reivers och Borders. Läs mer om den nya skotska whiskyboomen här.