Heather Nelson, Toulvaddie

Toulvaddie (Northern Highlands)

TV-producenten Heather Nelson ska göra whisky i norra Skottland. Fearn Aerodrome ligger nära Tain, inte långt från kända Glenmorangie. Stället skulle gå live i maj 2017 men nu är det 2018 som gäller. Toulvaddie är det första destilleri som startas av en kvinna. Och det kommer att bli det allra minsta i Skottland, bara 30 000 liter ska röras ihop på ett helt år. Heather vill ha en ”lättsam lättdrucken whisky”, både orökt och rökig. Inför öppningsceremonin kommer den allra första flaskan att lottas ut bland destilleriets vänner.

Heather Nelson kommer från Ross-shire från början och betalar allt själv men tänker hyra in en bryggare som ska sköta tillverkningen. Hon har studerat kemi och tagit examina som destillatör. Hennes historiska föregångare var Helen Cummings som 1811 tog över Cardhu tillsammans med sin man. Men det var Helen som var hjärnan bakom whiskymakandet.
– Att det bara krävs tre ingredienser för att göra whisky men att variationen är så stor var det som triggade mig, berättar Heather Nelson. Och att jag som destillatör kan styra utfallet och bestämma hur det ska smaka är tilltalande.

Här ska inte göras gin, vilket är mer regel än undantag för att finansiera de första årens produktion. Istället ska ett begränsat antal 70-litersfat säljas för £2000 styck. Man kopierar också Arrans koncept en gång i tiden: Genom att gå med i Distillery Founder’s Club för modesta £595 förköps 20 cl new make följt av 3-årig singelmalt och därefter 5 och 10 år.