Nya Glenmorangie en hyllning till amerikansk ek

0
181

Release | SYSTEMBOLAGET  Spìos heter Glenmorangies senaste Private Edition. Ett släpp med rätt unik makeup. Normalt sett tas den vanliga 10-åringen ur 1st fill bourbon barrels. Och för de mångtaliga vinfatsvarianterna flyttas 10-årig bourbonfatlagrad whisky till en främmande fatmiljö för slutlagring. Den nya limiterade utgåvan tillbringar hela sitt liv i 1st fill rye barrels. Alltså fat som tidigare innehållit straight rye whiskey och inte straight bourbon, även om det i grunden handlar om samma ek-kvalitet. Och till synes uppnås samma effekt, eller finns måhända en rännil rågwhisky kvar i träet som kan påverka smakprofilen? Hursomhelst blir marknadssnacket annorlunda eftersom det är relativt få konsumenter som ens smakat en amerikansk råg-whiskey. Likheterna med standard-10:an överväger dock, Spìos har också tillbringat sitt liv i fräscha barrels av amerikansk ek. Den stora skillnaden är styrkan, istället för 40% pimpas den upp till 46% (som ju gäller för alla specialare från destilleriet).
– En helt naturlig Glenmorangie är en efterlängtad nyhet, menar Whiskyspots Henrik Aflodal. Destillatet är ett av de finaste i Skottland, 10-åringen har en ljuvlig nos men är för vek i munnen på grund av de 40 procenten och den förringande kylfiltreringen. Jag har längtat tillbaka till Artisan Cask i många år , och trots ”dimridåerna” med rye-faten är det här en liknande produkt.
Artisan Cask kom 2006 i en pluntaliknande 50 cl-flaska, destillerad 1995. Lagrad på utvalda fat av lufttorkad ek fälld i Missouori. Och 46% stark med en smakleverans som hette duga.

Spìos är gäliska och betyder ”krydda”. Rye whiskey är lite kryddigare än bourbon men här i Spìos torde kryddan hellre komma av eken, tror expert Aflodal. Nionde Private Edition är inspirerad av whiskymakare Bill Lumsdens besök hos rye-producerande destillerier i Kentucky på 1990-talet:
– Jag har alltid gillat kryddigheten hos rye whiskey, säger Lumsden. Vår följsamma mjuka husstil lirar väl ihop med nyanserna hos ex-rye-fat.
Men framställandet har varit omständligt. Vidtalad producent i Kentucky var tvungen att köpa tillbaka fat som ånyo brändes ur inuti för att sedan prepareras med färsk rye whiskey, noggrant utprovad baserad på en särskild mashbill (recept). Glenmorangies Private Edition-serie utforskar olika fatmiljöer, kornsorter samt rostningsgrader av malten. Förra året kom Bacalta, en finish i Madeira-fat. Tidigare releaser är Sonnalta PX, Finealta, Artein, Ealanta, Companta, Tùsail och Milsean.

Glenmorangie Spìos 46% finns redan nu på utvalda barer och restauranger i Sverige. Lanseringen på Systembolaget sker 6 april. SB-nr 40230, 919 kr.

Dr Bill Lumsden är Glenmorangies blender

Vad tycker du?

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här