Nytt destilleriförsök på Shetlandsöarna

0
13
Stuart Nickerson

Nya destillerier | SHETLAND  Blackwood gick i stöpet för fem år sedan. Myndigheterna på Shetland sa nej av miljöhänsyn, projektet var för stort. Nu är det dags igen. Stuart Nickerson som senast ryckt Glenglassaugh ur graven och dessförinnan chefat på Highland Park och inom William Grant tar sats. Plats för projektet är flygvapnets område vid Saxa Vord på Unst. Stället inryms i det som tidigare var motor & transportsektionen, vägg i vägg med mikrobryggeriet Valhalla. Om kommunstyret ger sitt godkännande denna gång är det på grund av storleken, det handlar om ett boutique-destilleri. The Shetland Distillery Co hoppas kunna starta produktion redan 2014. Shetland är en av de sista platserna i Skottland som saknar ett whiskydestilleri. Fast det blir en tuff resa, menar Nickerson:
– Transportkostnaden hit upp är hög samtidigt som turisterna är få. Men läget som Skottlands mest nordliga destilleri är attraktivt och blir en viktig ’selling point’.

Endast 30 000 liter per år ska göras med ett lagerhus på 400 kvadratmeter och ett litet buteljeringsband. Inget besökscentrum finns på ritbordet än så länge, platsen är så ensligt belägen att få besökare väntas.
– Men vi tar emot de som kommer med öppna armar och ska ordna med boende.
Här ligger Shetland Distillery.