Review | SYSTEMBOLAGET  Peatheart är viktig för Inver House och Knockdhu. Man har experimenterat med rökiga småutgåvor i flera år, samtliga kapabla men likt annan fastlandswhisky lagomt rökiga och såklart utan den där söta jodkaraktären som gör Islay-whiskyn unik. Whiskyn har mestadels sålts här i Sverige och gillats i smyg av rökkonsumenter som kanske tröttnat lite på rökön och velat hitta nya rökvägar i livet. anCnoc Peatheart är vad vi ska få framöver, den första reguljära fasta utgåvan, helt enkelt Knockdhus standardrökare. Rökhalten anges till 40 ppm i kornmalten vilket är mycket men egentligen rätt lagom, röken ger frukten en chans att skina igenom, en aspekt som är viktig för en fastlandsrökare som vanligen saknar det där Islay-djupet i fenolspektrat.

Jag får till min överraskning en mångbottnad fastlandsrökare. Inte så där öppet torvrök/jod-aktig som östilen är, mer nedtonad och fruktsökande såklart men ändå allvarlig på snudden till elak, en sorts mix av svårmodig Islay och tungsint ’mainland smoke’. Sirlig torvrök i nosen med fragranta övertoner skuggad av RIBS (rökt fläsksvål), bakom lite salmiak, i basen söta geléfigurer och fruktkaka. Vatten lugnar och tippar över aromen i fruktkola, den blir nu coolt illaluktande med omklädningsrum och svål, likt glasmästarsill med tåbira! Smaken vid 46 är fruktenkel men blir tungrökig mot slutet med jod/saltkorn. Eftersmaken är överraskande tunn men god, torra jodtoner bärs av minimal frukt, fetare läder tar fram torvröken, stannar i sotig karamell. Vattendroppen gör susen. Längre och mer komplex fruktfas fångas in av tjock trög matoljig exit där jod och torvrök flätas in. Utgången är fetlagd, tablettask med torvrök bär, tobak och smör vallas in, allt stannar i en tjock jodvaggande munkänsla. Kontemplativ och spännande med sin ombytlighet och arombredd. En alternativ rökwhisky som bär upp etikettens 40 ppm med bravur.

anCnoc Peatheart 46% är gjord på rökmalt med 40 ppm och har lagrats i över 10 år på 1st fill bourbon barrels, 2800 flaskor kommer till Sverige / SB-nr 40122, 549 kr

93/100p 22 23 23 24