Alla Diageos 28 destillerier i en flaska

DIAGEO HAR ALLTID en specialare med i sina releaser. Något kul projekt som vill lite mer. Gärna en ’flavour lead’-produkt. Alltså en whisky där man plockar bland åldrar och fattyper från ett visst destilleri i syfte att åstadkomma en viss smak, helt enkelt gammalt hederligt blending-arbete. Det normala som Master Blender Keith Law alltid understryker är annars att det är faten som styr slutresultatet. Han väljer ut lämpliga fat av en viss typ som gifts samman och det blir vad det blir. Självklart är det ju herr Laws näsa som styr processen men det givna fatmaterialet får liksom göra grovjobbet. 2016 lekte teamet runt med Cragganmore. Det plockades hejvilt i olika åldrar och fatvarianter. Nyupphälld som att stå mitt i ett fruktstånd, en typisk fruktdopad Law-pava som är bland det bästa serien sett. Dessförinnan släpptes högsta hövdingen Jim Beveridge loss på sitt favoritdestilleri Clynelish. Keith Law lotsade ihop faten i nära dialog med Johnnie Walker-chefen. Alldeles glimrande arbeten där förstlingen från 2013 var remarkabel  – brutal elegans på ett sätt som verkligen är Clynelish. 2015 års Select Reserve var ett kraftverk med pulserande hammarslag i mun, en verklig powerwalk.

I år drämmer man till med vad som måste vara det häftigaste firman gjort på maltwhiskyfronten. En blandmalt med skvättar från alla bolagets aktiva maltdestillerier. Collectivum XXVIII räknar till 28 destillerier och är seriens fjärde NAS-utgåva. Uttrycket har blivit ett skällsord bland maltälskare men grundbetydelsen indikerar ju faktiskt bara en mix av åldrar. Och detta maltkollektiv är en blend att minnas. Det är många viljor som ska balanseras och man kan bara föreställa sig de oändligt många vägval som måste ha infunnit sig i Keith Laws medvetande under processen. Nu har manskapet viss vana av avancerat blending-jobb, hur lätt är det att sammanfoga Blue Label och annan finwhisky? Islay markerar sin närvaro i avslutet men dubbelvattnad excellerar dessförinnan fruktiga karaktärsfulla malter. Smaken är symfonisk och närmast översinnlig. Och eftersmakens brända olivoljeton (som bara måste härröra från Caol Ila) är sagolik, liksom knäckigt fetrökig. Att få ihop det så här bra är egentligen en omöjlig uppgift. Tänk på att en enskild barrel innehåller 130-160 liter beroende på ålder. Och att utgåvan förmodligen omsätter 110-130 fat. Utslaget på 28 komponenter blir det max tre tunnor per karaktär. Snacka om pyssel för att få ihop den bästa lösningen. En blend som Johnnie Walker blir aldrig så komplicerad, där vill man renodla karaktärerna för att få ihop en homogen helhet. Men här sätter konceptet ramarna. Vad som ingår? Jo, lådan listar de gäliskklingande namnen. Roseisle (grundat 2009) sticker ut, det är första gången detta destillerinamn dyker upp på en whiskyflaska.

I. Auchroisk II.   Benrinnes III.   Blair Athol   IV. Caol Ila   V. Cardhu   VI. Clynelish   VII. Cragganmore   VIII. Dailuaine   IX. Dalwhinnie   X. Dufftown   XI. Glendullan   XII. Glen Elgin   XIII. Glenkinchie   XIV. Glenlossie   XV. Mannochmore   XVI. Glen Ord   XVII. Glen Spey   XVIII. Inchgower   XIX. Knockando   XX. Lagavulin   XXI. Linkwood   XXII. Royal Lochnagar   XXIII. Mortlach   XXIV. Oban   XXV. Roseisle   XXVI. Strathmill   XXVII. Talisker   XXVIII. Teaninich

Collectivum XXVIII 57,3%

Review av Henrik Aflodal  Mjuk stillsam doft av Calvados och solvarma klippor. En säregen mix av sockervadd, hasselnöt, höstlöv och jord. Vatten renar, mer gröna toner, äppelskal, centralt persika och höstlöv, runtom toffee och lite cigarrök. Mer vatten återställer den aromatiska nerven med renare toffee-sötma och lite bränd knäck.
Koncentrerad tät smak, färsk frukt och krydda, mot slutet blommig sötma. I eftersmaken brända mandlar och lite bitter olivolja som faller över i choklad med jod/torvröknyanser. Vattnad komplex saftig gom. Nektar följs av äppellag och apelsinmarmelad, mot slutet rosenolja. Lång härlig eftersmak, renare och sötare med kanderad frukt och fruktkaramell a la tamarind, stillnar i en bränd knäckig ton. Mer vatten får whiskyn att stiga ut i ljuset, oj så komplex mun. Ett virrvarr av exotisk frukt och vassa citrustoner, mitt i äpple! Väldigt saftig smak som fångas in mot slutet av läder/cigarrök. Lång varm komplex avgång, böljande eftersmak, varm och fruktig med rökspår, allteftersom het.

Limited availability, 4th No Age Statement Special Release. SB-nr 40079, 1899 SEK.

92/100p 22 24 23 23