Rebecca är Skottlands första kvinnliga kopparslagare

0
213

Whiskysmakande | ALLOA  Rebecca Weir är Skottlands första kvinnliga kopparslagare. Att hamra ut kopparplåtar för att foga samman till pot stills är traditionellt sett en manlig sysselsättning. Men nu har Diageo antagit 18-åriga Rebecca Weir som lärling vid sin Abercrombie-anläggning i Alloa. Hon får sällskap av 16-åriga Calum McTaggart från Islay och 34-årige Steven Key. Egenskaper som styrka, skicklighet och tålamod värderas högt. Men förutom hamrandet ska en modern kopparslagare också kunna bemästra datadesign för att göra ritningar.
– Studievägledaren berättade om lärlingsprogrammen hos Diageo, säger Rebecca Weir. Det lät som ett spännande vägval och jag bestämde mig direkt. Jag bryr mig inte om könsstereotyperna, alla ska kunna bli vad de vill. Jag ser verkligen fram emot att få vara en del av något så viktigt som whiskyindustrin.

Kopparslagarlärlingar Steven Key, Rebecca Weir och Calum McTaggart.

En fjärdedel av Diageos lärlingar är kvinnor. Det handlar om destillatörer, ingenjörer, blenders och ambassadörer. 17 procent av arbetstyrkan på maltdestillerierna är kvinnor och 40 procent av beslutfattarna. Och till 2025 ska högsta ledningen ha 40 procent kvinnor.
Det tar 10 år att lära sig yrket men sedan har man en livslång karriär framför sig, enligt chefen Charlie
King:
– Det är mycket viktigt att lotsa fram nya generationer. Skulle ett glapp uppstå är hantverket förlorat för alltid vilket vore ett hot mot hela industrin. Det går inte att lära sig det här ur en bok.

Abercrombie startade 1890 och erbjuder två lärlingsplatser årligen. Här arbetar idag 43 kopparslagare och nio lärlingar.