Huggsexa om Glen Grant

0
54

Business | SKOTTLAND  Det är bäddat för huggsexa när världstrean i maltwhiskysvängen går under klubban. Pernod Ricard måste sälja Glen Grant för att EU av konkurrensskäl ska godkänna köpet av Allied Domecq. Prislappen tippas hamna på 75 miljoner pund (ca 1 miljard skr) enligt branschbedömare.
Och spekulanterna är många. På hemmaplan måste nu världsettan Glenfiddich stärka sina positioner, Pernod har kungjort att Glenlivet ska ta över tätpositionen, Glen Grant skulle passa fint för att mota Olle i grind. Även Whyte & Mackay med Dalmore i spetsen borde vara intresserade. Internationellt är franska LVMH som nyligen köpte Glenmorangie en tänkbar kandidat, de behöver fortfarande fylla sin buteljeringsanläggning med uppdrag. Eller romgiganten Bacardi som redan har flera destillerier i Skottland kopplade till blenden Dewar’s. Storspelarna har naturligtvis mycket pengar och tippas vinna om de vill.
Dark Horse i striden är amerikanska Brown Forman som deltog i budgivningen kring Allied tills partnern Constellation Wines backade ur affären. De är sugna på revansch. Jim Beams Fortune Brand som mumsar på smulorna från Pernods Allied-kalas i form av Laphroaig och Teacher’s kan nog tänka sig att sätta tänderna i Glen Grant också. Edrington med Macallan och Famous Grouse samt Diageo har meddelat att de inte är intresserade.
Glen Grant säljer årligen 350 000 lådor (över 3 miljoner liter) av sin femåriga maltwhisky, drygt hälften går till Italien, andra starka marknader är Tyskland, Frankrike och Sydafrika. I Sverige ligger malten på tioitopplistan.