Rökmonstret Kilchoman dubblar kapaciteten!

0
243

Whiskymakande | ISLAY  Gårdsdestilleriet Kilchoman dubblar sin kapacitet under 2018 för att kunna förse alla fans med rökwhisky i framtiden. Intresset för rökiga Kilchoman är stort. Kvaliteten är bra och som enda ny-destilleri från just Islay får man säga att varumärket har pole position i konkurrensen från all världens new world-rökare. Sorry Smögen och Box med efterföljare, ni kommer aldrig att ha en chans…

Hur som helst, efter starten 2005 på Rockside Farm längst västerut på Islay är det nu dags för nästa fas. I november öppnar ett nytt och större maltgolv med tillhörande maltugn i bondgården gamla fjös där korna förr dväljdes. Här kan 4 ton processas jämfört med originalgolvets 2 ton. Och 2018 påbörjas konstruktionen av nya destilleriet med dubbla pannor och bryggeri som rymmer ett extra mäskkar och sex jäskar. Exakt samma storlek och form som i existerande destilleri. När allt är igång kan man göra 460 00 liter årligen, en dubbling av nuvarande kapacitet. Kommande femårsperiod ska fem nya lagerhus upprättas i takt med att fatförrådet växer.
– Marknaden för rökig maltwhisky växer och vi vill ta del av den ökade efterfrågan, säger grundaren Anthony Wills. Vi har medgång försäljningen och vill inte hamna i en situation där vi inte har tillräckligt med whisky om 4-5 år.

I samma veva skalar Ardbeg och Laphroaig upp sin tillverkning. Ön bågnar redan av ung rökwhisky och mer ska läggas upp. Port Ellen kommer ju igång 2020. Och Hunter Laing håller på att projektera Ardnahoe på norra delen av ön. Islay behåller sin position som ohotad världsledare vad gäller rökig maltwhisky.