Sherrywhiskymästare till Sverige!

0
50

Release | Systembolaget  Äntligen kommer Glenfarclas 12 år till Sverige. Efter framgångarna i Maltwhisky-VM då whiskyn tog hem sherrywhiskyklassen och blev bästa icke-rökiga skotte har det tröga svenska alkoholsystemet till slut värkt fram en lansering. Idag den 2 maj går whiskyn upp i beställningssortimentet. Priset är 399 kr vilket faktiskt matchar listpriset i UK. Whiskyspots Henrik Aflodal är en av dem som gläds:
– Jag har lobbat för detta under hela 2005, vad jag förstår har Systembolaget varit ovilliga att ge upp 10-åringen. Synd, för den här whiskyn sopar banan med allt i sherryväg, en häftig självsäker malt. Grym godsägarliknande gom som respektlöst stegar sig fram. Burlesk varmfordrad finish med stora skopor ekkrydda, malt och sherry. Sherryindränkt eggande nos. Bryter ny mark upplevelsemässigt för den som gillar sherryfatslagrad maltwhisky.

Hemma i UK är 10-åringen det stora numret, främst på grund av procenthalten på 40 eftersom britterna har hög alkoholskatt. 12-åringen är alltså främst en exportprodukt, premiärutgåvan skickades 1962 till Schweiz och 1964 till Tyskland, marknader som fortfarande är viktiga, förutom duty free världen över.
En mer varaktig listning i Sverige kan blir verklighet i höst. Importören Philipson & Söderberg har skickat prover till Systembolaget för utvärdering med önskemål om storskalig listning i ordinarie sortiment till hösten. ”Om Gud vill” sveps testpanelen med i det kollektiva Glenfarclas-ruset och tar in produkten som i så fall når butikerna 1 oktober. Håll tummarna, men gå framförallt ned till närmaste bolag och upptäck en ny kärlek!