Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODALs KRÖNIKA]
Årets whiskyglögg är här! I år har Aflodal skärpt upp innehållet rejält. Basen är ’cask strength’-whisky från tre Highland-destillerier. Tema är sherry och whiskyn kommer från fem oloroso butts. Åldern är 14-20 år med äldsta fatet från 1992. Styrkan har snappats upp från 20 till 22% för att ge glöggen det rätta bettet. Här berättar glöggmakaren själv om 2012 års vintage.
 
“En riktig whiskyglögg måste ha bett”
 
I det gamla bondesamhället var julen överflödets tid. Om resten av året var knapert släppte man loss när vintern la skördeåret till vila. Vi julstökar fortfarande, om än i blygsam skala. Det bakas julskinka och leverpastej, senap rörs samman och sill läggs in. Mumma blandas och brännvin kryddas. Jag är lite av en julnörd själv, något år har vi till och med haft grishuvud (!) på bordet. Förutom matlagandet får jag ur mig några sorters brännvin. Även om jag själv hellre tar en rökig Islay-dram till den goda glasmästarsillen. En sinnlig njutning som du bara måste prova! Men mitt stora nummer (som uppskattas mest) är min blonda whiskyglögg. Den gyllene färgen bevaras av vitvinsbasen. Hemligheten är styrkan. Vi snackar inte mjäkig starkvinsglögg á 15%. Halva flaskan är nämligen välvald maltwhisky. Sockerhalten är snålt tilltagen. Jag brukar servera whiskyglögg i tjockt glasgods med sockret bredvid för den som vill runda av smaken.

Numera behöver jag inte röra ihop min egen whiskyglögg längre, den finns ju i handeln. Ifjol tog nämligen Dufvenkrooks kontakt och bad mig göra en whiskyglögg. Det var kort om tid men vi lyckades få ihop en fin produkt. 2012 års whiskyglögg har jag haft i tankarna länge. Ramarna sattes redan i januari i år. Och utvecklingsarbetet inleddes på vårkanten. Tre olika vitvinstyper testades mot olika maltwhiskystilar. Utgångspunkten var vanlig maltwhisky (utan rök- eller vinfatsinfluenser) i likhet med premiärreleasen 2011. Med whisky hämtad ur vanliga ekfat hittade jag direkt en häftig kombination med pikant doft och fyllig vinig smak och lång kärvt whiskyaktig avslutning. Möjligen lite för söt i stilen samtidigt som det vita basvinet tog överhanden. Men att bara upprepa fjolårssuccén var inte nog, teamet bakom Dufvenkrooks ville ha en annorlunda smakinriktning i år. Mer extrem whisky behövdes alltså, kanske rökig Islay-malt? Att stoppa ner torvrökig whisky i en glögg är utmanande och kul. Lukt av kålsoppa som uppvärmd blir frejdigt rökig. Munnen är sötstinn följt av god snäll rök. Eftersmaken rullar vidare på det söta innan lägereldsrök plötsligt briserar. Provocerande värre! Rökglöggen delade provpanelen i två läger. Whiskydrickarna nickade gillande, de andra ruskade osäkert på huvudet. Jag är den förste att inse att en glögg från Islay är överkurs. Det är gott men kräver smaklökar med erfarenhet av rökig maltwhisky. Till alla er som längtar dit kan jag säga att rökig whiskyglögg kommer framöver men som ’limited edition’, och då ännu rökigare.

Blickarna vändes söderut. När skotsk whisky slog igenom i slutet av 1800-talet hämtades ekfat från vinländerna. Inte torra röda/vita viner som ju lagras marginellt på fat utan sherry och portvin vars karaktär står och faller med flerårig eklagring. Framförallt fanns alla fat redan på brittisk mark. Starkvinshandeln dirigerades från London och allt tappades på flaska i England. Sherryfatstesterna var över förväntan. Sherryn ger en tung fyllig doft. Smaken är fruktig och söt med bra krydda, whiskyn kommer ut först mot slutet och ger en lång whiskykärv eftersmak, torr och fin. Just nyansen av oloroso-sherry fångar intresset. Både jag själv och panelen tände till när vi fick sherryvarianten i glasen.
Så började jakten på sherryfatslagrad whisky i Skottland. Dessvärre en bristvara. Men till slut säkrades fem oloroso butts från tre olika destillerier. Av kontraktsskäl röjer jag inte identiteten men samtliga kommer från Highlands, två bor på Speyside och en närmare kusten. Under testerna hade ett av vinerna utkristalliserats som det perfekta whiskyvinet, ett vitt Verdejo-vin. Balansen mellan vin och whisky är avgörande för slutresultatet. Hela 45 procent av innehållet i flaskan är maltwhisky, dryga 30 procent är vin och resten vatten för att balansera alkoholhalten. Nytt för i år är att styrkan ökas från 20 till 22%. För mig måste en whiskyglögg ha bett. Det ska smaka riktig whisky. Vinets fruktighet konkurrerar om uppmärksamheten så vi måste maximera whiskyinnehållet. Den stickiga tåralstrande aromen uppvärmd är en kvalitetsindikation. Kryddorna och värmen i munnen och den torra eftersmaken ger potens värdig en äkta whiskyglögg.
Förutom vinet är sockret whiskyns fiende. Socker förtar och slätar över alkoholen, samtidigt ger mer sötma en fylligare smak. Balansen är delikat. Återigen slår vi rekord vad gäller låg sockerhalt, den här gången har vi krupit en bit under 100 g/liter. Vanlig glögg från konkurrerande märken drar uppåt 150. Socker suddar ut kraften och styrkan. Jag har alltid retat mig på att kommersiell glögg är så söt. När jag nu får göra min egen glögg tar jag chansen och drar ner sockerreglaget. Då kommer också fler aromer fram, glöggen får en mer komplex smak.

Dufvenkrooks whiskyglögg är en sann konnässör-vara. Flaskstorleken på 50 cl indikerar att det är en lyxig dryck som ska njutas medvetet med andakt. Den funkar lätt kyld. Ett spännande experiment är att hälla glöggen över en isbit i ett cocktailglas på fot, snurra runt och smutta. Kylan dämpar sötman och framhäver whiskysmaken. Låt inte isen smälta för länge, då tappar glöggen sin spets. Värm whiskyglöggen i glasglöggkopp i en mikrovågsugn. Experimentera dig fram till rätt antal sekunder. Den ska vara het men inte koka, då försvinner allt det goda. Svagt rykande är lagom. Njut andaktsfullt. Min whiskyglögg är gjord på de allra finaste råvaror. Olrosofat med maltwhisky som utvecklats långsamt i de skotska högländerna i upp till 20 år. Delikat Verdejo-vin och kryddor från Orienten. Alltsammans varsamt balanserat. Dufvenkrooks tar den svenska glöggtraditionen till en ny nivå, detta är premiumglögg världen aldrig skådat.

Beställ Dufvenkrooks Whiskyglögg 50 cl 22% på Systembolaget, nr 76254. Perfekt julgåva till vänner/kunder eller att njuta av själv!


Publicerad: 11/20/2012
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com