Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODALs KRÖNIKA]
Aflodals whisky är expertens egen whiskyserie. Välvalda fat som sätts i flaska för smakens skull. Ofiltrerad ofärgad naturlig whisky buteljerad vid ”anpassad fatstyrka”. Just detta gör whiskyn unik, ingen annan väljer nämligen medvetet vid vilken styrka whiskyn ska serveras. Och styrkan är fullständigt avgörande för smaken. Henrik Aflodal förklarar varför.
 
“Whisky som jag velat
ha den i alla år”

 
AFLODALS WHISKY är ett fantastiskt kul projekt. Det är ju inte så att jag kokar min egen whisky. Istället sätter jag redan färdiglagrad whisky i flaska när jag hittar ett fat som jag gillar. Det är whiskyn i sig som är intressant, inte nödvändigtvis vilket destilleri den kommer ifrån. Smak och doft är nyckeln till beslutet, inte destillatets rykte. Som mångårig expert på whiskyns sensorik går jag igång på whisky som tar ut svängarna och ibland är lite udda. Samtidigt vill jag att min whisky ska vara tillgänglig och gillas av många utan att för den skull bli allmängiltig och feg i uttrycket. I mitt värv som recensent och whiskykommentator brottas jag dagligen med frågan: Vad är bra whisky? Jag vet ju att det finns miljoner svar, det beror helt enkelt på vem som får frågan. Folk som snöat in på Famous Grouse är helnöjda med sin blend, andra som bosatt sig i den irländska myllan kan stolt hala fram en Midleton Very Rare. Ni vet hur svårt det är att bjuda på rätt whisky. Novisen som är ovan blir inte riktigt övertygad, det är alltid lättare med veteranen som vant sig vid smakerna. När jag får hem någon som levt med whisky länge men ännu inte blivit singelmaltnördig brukar jag ta fram en ’cask strength’-whisky. Alltså inte 40/43/46% utan en ”äkta” whisky hämtad direkt ur fatet uppåt 60%-strecket. Det börjar alltid knackigt, den stackars gästen baxnar av styrkan. Sedan vattnar vi och efter andra droppen lossnar det. En cask-whisky detonerar alltid outspädd, med vatten sprids aromerna och ett förunderligt smaklandskap breder ut sig. Smaken blir i regel än mer intensiv men händelseförloppet över tid är gripbart och i samtliga fall blir personen hänförd. Kanske inte såld på whisky i just det ögonblicket men fascinerad av djupet i upplevelsen, sinnena översvämmas av en ocean av intryck. Vi som är vana vid stark whisky tar den för given. Men de flesta whiskydrickare har aldrig smakat en naturlig whisky. Det krävs handledning, du måste introduceras av en redan frälst och sedan acceptera att betala ett högre pris för flaskorna. Betänk att en whisky på 58% är ett koncentrat jämfört med en vanlig ”virre” på 40%. Så egentligen betalar du bara för vad du får, samma mängd men mer smak.

Det finns mycket att välja på i whiskyhyllan numera. Hundratals produkter faktiskt. Vid sidan av de stora varumärkena med väldiga upplagor säljs enstaka whiskyfat som räcker till några hundra flaskor. Styrkan varierar från 46/48/50% eller ’cask strength’ (som innebär att inget vatten tillsätts innan buteljering). Högre alkoholhalt signalerar kvalitet. Här sker ingen kylfiltrering som syftar till att avlägsna proteiner som fälls ut och slöjar whiskyn om den kyls ner eller späds med vatten. Behandlingen förminskar alltid en whisky eftersom aromämnen fastnar i de hundratal filter drycken passerar. Det känns mer genuint att dricka en sådan whisky samtidigt som smakupplevelsen tätnar. Att dricka en stark whisky är dock lite arbetsamt eftersom man måste balansera smaken med vatten för att det ska funka. Att vissa destillerier väljer att sälja sin whisky vid 46% är ett rent tekniskt beslut som inte alls har något med förhöjd smakupplevelse att göra. Kanske just denna whisky skulle vinna på att korkas vid 47,4%. Det får vi aldrig veta, förrän nu. Jag är den förste som medvetet väljer en egen styrka för varje buteljering, målet är att lägga whiskyn på en nivå där arom/smak/eftersmak kommer bäst till sin rätt. Jag kallar tillvägagångssättet ”anpassad fatstyrka” och det kommer av mitt vardagliga arbete som recensent. När jag får in en ny cask-whisky testar jag den först ovattnad, sedan tillsätter jag droppvis vatten i 1-3 omgångar för att se hur aromerna omgrupperar sig. Slutresultatet blir alltså inte en entydlig recension utan en mångfacetterad beskrivning av whiskyn i olika lägen. När jag identifierat ett super-fat utifrån en mängd fatprover börjar experimenterandet. Whiskyprovet späds i jämna steg från fatstyrka till ungefär 46%, lämnas ifred i ett dygn för att smakerna ska giftas samman och provas sedan. Stegvis ringar jag in fatets optimala styrkenivå på ett par tiondels procent när.
När du köper Aflodals whisky får du alltså en singelmalt som är drickfärdig trots att den är stark. Fortfarande har du möjlighet att vattna försiktigt och uppleva hur positionerna förändras en smula. Men framförallt vet du att jag gjort mitt bästa för att presentera just den här whiskyn på ett så smickrande sätt som möjligt. Helt enkelt min egen version av ett remarkabelt whiskyfat.
Prisfrågan är också viktig för mig. Ofta får du betala över tusenlappen för fin ’cask strength’-whisky. Jag har alltid varit frågande till helflaska i spritsammanhang. En halvliter räcker väl, eller till och med en kvarting. Roligare att ha råd med många olika sorter än bara fåtalet dyrköpta? För att pressa priset kommer alltid min whisky i mindre flaskor som 50 eller 35 cl. Du får whisky som skulle ha kostat bortåt 2000 kr för ”halva priset”.

Konceptet kring Aflodals whisky kan sammanfattas som en whiskyälskares gåva till sina kompisar. Jag har skapat en produkt jag själv instinktivt velat ha i alla år:
• Noggrant faturval baserat på smak.
• Anpassad styrka för att optimera whiskyns doft och smak.
• Drickbar direkt ur flaskan trots styrkan, fortfarande möjligt att vattna och utveckla smakerna.
• Inte kylfiltrerad vilket bevarar alla smaker i whiskyn.
• Buteljerad på halvflaska för att hålla priset under tusenlappen.

Och viktigast av allt:
• Jag väljer bara whisky jag själv gillar, med stor karaktär och personlighet.

 
Beställ Aflodals whisky på Systembolagets hemsida för leverans till närmsta butik:
 

 
“The First Dram” 51,6% nr 85346 779 kr

 
“Inglorious Bastards” 51,0% nr 85433 599 kr
 
Klicka på etiketterna ovan för naturlig storlek!

 
TÄVLING: Whisky är gemenskap
De roligaste ögonblicken i mitt yrkesliv är att få testa en ny whisky men också att få komma ut och prova whisky med andra whiskyälskare. Jag brinner ju för det här och att få missionera för god smak är fantastiskt kul. Därför vill jag bygga upp en gemenskap kring Aflodals whisky. Som innehavare av en flaska kan du registrera den på webben, varje exemplar har ju ett löpnummer. Dialogen med likasinnade är min näring, en stark drivkraft som skänker glädje och energi. Nu utlyser jag en tävling här på Whiskyspot för att fånga upp reaktioner på Aflodals whisky. Beskriv ditt första möte med No 1 “The First Dram” eller No 2 “Inglorious Bastards”. Alla intressanta infall redovisas löpande här på Whiskyspot. Och de mest inspirerande/tankeväckande beskrivningarna renderar i hembesök. Just det, herr Aflodal kommer hem och gör en skräddarsydd provning för dig och dina kamrater. En exklusiv ’insight’ i hur jag tänker när jag skapar en produkt, ett sorts i-huvudet-på-Aflodal-event. Det är nämligen den sista pusselbiten jag alltid önskat mig. Att få träffa människan bakom en fantastisk whiskyupplevelse. Att få ställa alla upptänkliga frågor till whiskymakaren direkt. Och till skillnad från ofta hemlighetsfulla skotska blenders lovar jag att svara på alla era frågor.

Gör så här: Testa "The First Dram" och/eller "Inglorious Bastards". Beskriv upplevelsen och skicka gärna med stämningsfylld bild från tillfället, mejla ditt svar till henrik@aflodal.com. De mest inspirerande/tankeväckande/provocerande bidragen vinner!

Spännnade PRIS: Henrik Aflodal kommer hem till vinnarna och berättar hur tankarna går under utvecklingsarbetet med en ny whisky!


 

Publicerad: 1/6/2013
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com