Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODALs KRÖNIKA]
Henrik Aflodal är sedan länge betuttad i japansk whisky. Och när Amrut kom för några år sedan imponerades han av den "indiska våren". Nu är turen kommen till Taiwan som lånar idéer från sina föregångare men gör något helt eget av sin talang.
 

 
“Smaka på TAIWAN!”

DET SNACKAS Kavalan. Lika illa som Mekhong säger de som inte smakat. Lite förvirrande eftersom Mekhong för det första inte är en whisky utan en rom gjord på melass och dessutom görs i Thailand. Kavalan är en öwhisky och ligger i Taiwan, inte långt från japans sydligaste prefektur Okinawa. Projektet är skotskinfluerat med Dr Jim Swan som konsult i starten 2005. Kavalan är bra, minst lika bra som indiska Amrut och kanske bättre, flaskorna är helt klart bättre balanserade. Likt Japan lassar man på med massor av estrar som ger storslagna smaker men olikt japsarna lyckas taiwaneserna få till aromen också, det stockar sig inte i samma utsträckning som för japaner och indier. Kanske beror det på klok Master Blender Ian Changskotsk design i samverkan med fuktigt öklimat. Det sydliga läget liknar Amruts med en 15%-ig dunstning per år (jämfört med Skottlands 2%). Detta gör att whiskyn av nöd måste drickas ung, efter 3-5 år, annars försvinner innehållet i faten!
Kavalan ligger i det nordöstra hörnet av ön, sommartid snittar temperaturen på 37° och på vintern ner mot 6°C. Här görs 3,9 miljoner liter på två separata linor. Strategin är att göra en så ren sprit som möjligt, tiden i faten är så kort att eken inte hinner rensa ut övermåttan finkel. Men det betyder inte att drickat är smaklöst, tvärtom handlar Kavalan-projektet om att maximera smaker. Och det är ju precis vad vi maltwhiskydrickare går igång på.

Kavalan gjorde sin debut här i Europa 2010 med ett singelfat av bourbon-ek på 58,8%. Och vilken premiär! Fruktad citrusmun, braskande livlig fruktighet, omåttligt god, blir bara bättre med vatten. Med betyget 92 poäng skrev jag då: ”Stjärnämne i Amrut-klass fast betydligt bättre strukturerad”. Nu är whiskyn etablerad i Sverige med ett större utbud. 40%-iga standard-versionen är en glad bagatell värd sina 89 poäng. Luktar citronkola med Coca-Cola-tendenser. Smaken är elegant och oasiatisk med inlånade skotska aldehyder ihop med alla citrus-poppiga estrar. En nybörjarmalt för den som är nyfiken på Taiwan-whisky. Kavalans retorik är långsökt och tar fasta på klassisk musik, deras portvinsfinish heter följaktligen Concertmaster. Destillatets sprudlande estrighet ihop med portvinet skapar underligheter. Doft av plommon-chutney med dijon-vibbar. Sockerdricksfamlande start i munnen bottnar i plommonkompott, portfaten tillför krydda som värmer i överranskande torr starkvinsfinish. Lite avvaktande jämfört med standard-utgåvan men lockande smålyxig.

Det riktiga testet för all whisky är den starka outspädda cask-varianten. Kavalan kallar självklart sina fatsläpp för ’Soloist’. Sherryvarianten på 58,6% är mörk som en demarara-rom med en härligt äcklig doft av asiatisk fisksås, mitt i sherryhoreriet! Personligen gillar jag rutten fisk, typ surströmming, så det här funkar finfint. Käften är über-oloroso med mörk muscovado-sockrig exit och kaffe/portello/oloroso-finish. Gott alltså. Lite vatten blaskar bort mycket men dubbelvattnad är whiskyn back-in-business. Fisksåsen är som bortblåst och ett kryddembargo restaurerar sherrygommen. En antingen-eller-malt som återuppfinner sherrykategorin, ett måste för alla sherry-freaks.

Bäst i klassen är Soloist ex-bourbon 57,3% på 93 poäng. En whisky som kan stå på egna ben utan hjälp av karaktärsslukande vinfat inger respekt. Kavalan hör dit. Sprittande mild godisnos precis som många japaner men här bättre balanserad och faktiskt sammansatt. I samma andetag samsas päron, ananas, skumgodis, gräs, malt, krydda. Smaken är en härlig kavalkad av estrar som päron och ananas. Med vatten långsamt ekvilibristisk där eken får tid på sig att bygga upp eftersmaken. Köptvång för dig som redan fastnat för bortre Asiens Nya Världen-whisky.
För den som fortfarande inte är övertygad kan jag avslöja att Kavalan är världens mest populära destilleri. Årligen räknar man in miljonen besökare, ungefär fyra gånger så mycket som Jack Daniel No 1 Distillery i Lynchburg, TN. Nu bryr sig taiwaneserna föga om oss, målmarknad är självklart kinesiska fastlandet. För tillfället bländas kineserna av Johnnie Walker och Chivas Regal men när marknaden mognar och skiftar fokus till smak lär det svänga. Precis som på hemmaplan där Kavalan firar triumfer för sin rika smaks skull.


Aflodal Recenserar
 
Kavalan Soloist 57,3% “Bourbon cask”
Dest -2009 | But 2012, King Car | 1st bourbon
93/100p
EXC.BRA++
Kavalan i fritt tillstånd i ett helt vanligt bourbon-fat är en njutning! Lika briljant som premiären 2010, visar verkligen vilken skatt taiwaneserna ruvar på. Sprudlande mild godisnos precis som många japaner men här bättre balanserad och faktiskt sammansatt. I samma andetag samsas päron, ananas, skumgodis, gräs, malt, krydda. Smaken är en härlig kavalkad av estrar som päron och ananas. Med vatten långsamt ekvilibristisk där eken får tid på sig att bygga upp eftersmaken. Köptvång för dig som redan fastnat för bortre Asiens Nya Världen-whisky.

Taiwan | Malt | Pris €€€ | A23 S23 E23 K24

Kavalan Soloist 58,8% “Bourbon cask” 92/100p
Kavalan Soloist 58,6% “Sherry cask” 88/100p
Kavalan 40% 89/100p
Kavalan Concertmaster 40% “Port finish” 88/100p

Läs Aflodals recensioner av Kavalan på www.aflodal.com
 
Publicerad: 8/22/2013
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com