Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODAL bloggar om Malt-VM] Whiskyspot arrangerar Maltwhisky-VM 2014. 110 destillerier från hela världen gör upp om titeln ”Världens bästa maltwhisky”. 21 deltävlingar över hela Sverige, därpå fyra semifinaler och slutligen en ’Grande Finale’. Juryn utgörs av ”whiskyälskare” som blindprovar och röstar fram den bästa whiskyn.
 
“Mästarwhiskyn Yoichi imponerar”
 
PÅ FÖRHAND hade jag utmålat Yoichi som vinnare. Alltid i final, otänkbart att japanen skulle förlora i kvalet? Men motståndet var bra, från nya upphottade Aberfeldy över en vital Hazelburn till aktade Glen Elgin. Och från Gordon & MacPhail två egensinniga tappningar av Balmenach och Miltonduff. Juryn tvekade inte, halva gänget pekade ut Yoichi som segrare. 10-åringen doftar rik citrusfrukt som med en vattendroppe svänger över i gammelestrar, charmant. Stor estrig gom med krumbuktande ek och lite rök, planar ut mot slutet och lägger ut en lång och lagom kryddig efterklang med skitig rök, fruktmatta i basen gör det gott. Med vatten blir smaken vidunderligt komplex, gödsel-exit svänger över i torvrök, avslutningen är lättare med ännu godare frukt.
Temat för provningen var breda smakpaletter, smått fetlagda med betydande eknärvaro, helt enkelt whisky med stor karaktär. Mest extrem på den skotska sidan var Hazelburn, Springbanks trippeldestillat. Maken till excentrisk hetlevrad Campbeltown-whisky, gommen blixtrar som ett åskmoln. Vatten måste till för att göra whiskyn drickbar, dragspelet dras ut, syrliga vinteräpplen och bitig citron mot sockerlagsbotten möter kryddvägg. Whiskyn har utsatts för överdosering av ek. Rundlets och kilderkins är pyttefat på 68 respektive 82 liter. Explosionerna är naturligtvis spektakulära om än oförlåtligt obalanserat, eken har utplånat destillatet. Igen. Äntligen slipper vi sherry-excesserna, i 12åringen dränktes HZ fullständigt i starkvin. Ur askan i elden. Power imponerar dock i en blindprovning och whiskyn tog sig nästan vidare. Men Sundsvallarna sansade sig och valde med några futtiga poängs marginal Aberfeldy som tvåa. Dewars husmalt har alltid varit bra. 2010 hade den till och med rökkänning. Idag lika ekvilibristisk men försiktigare i sin framtoning. Doften är förförisk nyupphälld, äppelringar och druvjos med lätt gräspust, domnar tyvärr efter en stund. Skall drickas långsamt, gommen är elegant och sober. Mjukmaltig start blir sötare med druvor och äpple, ek-eterisk nerv gör det komplext och läskande. Samspelet mellan äppelglädje och sprittande ek fortsätter in i eftersmaken som är evighetslångt värmande.
Glen Elgin är blender-favoriten som rankas högt inom Diageo. Doften är tyvärr alltid lam men smaken är avancerad, honungsdragéer tar på citrus och nektar plus krusande krydda. En vattendroppe förstorar allt och lägger ut lång luftig eftersmak av nektar med lättsam men fet ek, smaskigt läskande. Så här ska whisky presenteras! Höj styrkan till 46% för att accentuera och öka detaljrikedomen i munnen. Sist men inte minst kom G&M-buteljeringarna, båda säregna och spännande och egentligen värda ett bättre öde men motståndet var hårt. Balmenach tillhör Inver House som köpte fabriken av Diageo 1997 utan lager men har nu hunnit bygga upp lagret, ännu har inget buteljerats, man skulle kunna ge ut både 12- och 15-årig whisky. Förre ägarens 12-åriga oloroso-utgåva firade triumfer så här finns kvaliteter. Men whiskyn klarar sig bra i refillfat också, destillatet har bra driv. Apart provocerande arom av limeskal och tallolja. Maltsöt mun som inte väjer för oljig läskande beska. Vatten får gommen att hacka men eftersmaken blir ljuvlig, ett långt sötbesksvall där äppelskalsfriska bärs framåt av tunn chilivärme. Destillatet har storhet i sig, Balmenach kan, Inver House snälla… Ballantines Miltonduff är en annan juvel som vi hoppas Chivas Bros ger chansen någon gång i framtiden. Spännande lukt av mandellikör och lychee-frukt, på avstånd anas rök (!). Sött maltig mun där fet sherry lägger ut oljig smak med stigande krydda. Eterisk ek lyfter anrättningen, mot slutet rökskyar. Verkligen egenartad mun. Som helhet en fantastisk VM-provning med tvära aromkast men juryn navigerade säkert och valde klokt.

-Henrik Aflodal

 
Kvalprovning XX: Sundsvall 9/10
1. Yoichi 10 år 45%
2. Aberfeldy 12 år 40%
----------------------------------------------------------
3. Hazelburn 10 år Rundlets & Kilderkins 48%
4. Glen Elgin 12 år 43%
5.
Miltonduff 10 år 40% Gordon & MacPhail
6
. Balmenach 2004 10 år 43% Gordon & MacPhail
 
59+6 p
28+2 p

26 p
13 p
10 p
0 p

Juryn väljer de två bästa sorterna. Ettan får 3 poäng och tvåan 1 poäng. Juryordförande Aflodal har dubbla röster som särredovisas ovan.
 

Publicerad: 10/20/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com