Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODALs KRÖNIKA] När Henrik Aflodal dukar upp sitt svenska whiskyjulbord står tre gåvor från landets kanske mest begåvade whiskymakare där. Sporrade av tidigare succéer tar Hven och Box i för kung och fosterland. Lilleputten Smögens julberättelse kommer istället direkt från hjärtat, med inlevelse.
 
“När whisky får
lov att vara ung”
 
DE SVENSKA destillerierna är bra på att maskera ung ålder. Alltsedan Mackmyras första stapplande steg med preludierna som var uppfriskande ungdomliga i stilen har nywhiskyn pendlat mellan lagom misslyckad ungwhisky och shimärt vällagrade utgåvor där whiskymakarna med ekakrobatik i den högre skolan fått whiskyn att framstå som balanserad och nyanserad. Därför är det uppfriskande att stänga år 2014 med två ärliga ungwhiskies. Båda stilrena i skilda genrer. Henric Molin på Hven (som är Sveriges svar på vinpojken Reynier på Bruichladdich) har såsat ner sig med kärleksfullt engagemang i rödtjut. Och Roger Melander från Box går all-in i Islay-genren men får ut en ungrökare i svensk skogsstil. Norrlänningarna lyckas bättre, trots all ungkola överallt, whiskyn räddas av den oförvägna röken. Hvens Merlot-fat sväljer ungtonerna, och allt annat också.
Andra utgåvan i serien Early Days Collection heter Challenger och förlorar den interna utmaningen mot Pioneer som var en bättre balanserad varelse. Den här utgåvan är å andra sidan mer ärligt ’outspoken’ och därför också kul att testa – rökstånkande och ungsöt utan skyddsnät. Väldans neutral sötma i mun, röken kommer igång efter en stund med drag av verkstadsgolv inklusive medicinal touch, krydda hänger på och förstärker röken, sent sockerlag och lakritsek. Eftersmaken är sockerlagsren och lång, torvröken gör comeback och tippar över i bbq. Doften är frisk och rökfrejdig på Fruxo-bas. Helt enkelt en simpel sötrökare där fula enrisvibbar både irriterar och lockar. En modig och viktig utgåva. Box-grabbarna mår nog bra i längden av att kliva ner från sina höga hästar, smartare att bygga slottet från botten och upp.
Hvens singelfat Sankt IBB var en skräll när det kom med sina 89 poäng. Lagrat på bourbontunna men överflyttad till rödvinsek mot slutet av lagringstiden. Ett godartat rödvinsexperiment skrev jag då: ”Vinet skapar den där ekivoka obestämbara fruktsensationen som är så apart och spännande, bitig och syrlig i citrusstil.” Triggad av framgången kommer nu jultomten med Sankt Claus, ännu lyxigare eftersom man nu tar den uteslutande ur Merlot-fat. Vi badar i saft åt svartvinsbärshållet, ingen underlig syrlighet utan bara stolpig röd saft. Whiskyn räddas av eken en bit in och självklart tångrökt maltkorn. Efterdyningarna är ändå sockrig simpla, som att pimpla vintoddy på Diplomat i Åre. Kul på 1990-talet, inte lika sexigt idag. Whiskyn är trevlig att dricka men ingen sensation direkt. Det är för ungt och ensidigt.
Med ålder kommer uttrycket, ungwhisky förblir enkel om man inte tar mindre steg och balanserar fat mot varandra. Box-virren är för rökig, Hven-pavan har drunknat i vinet. Båda förtjänar en plats på det svenska whiskybordet just därför, de är så endimensionellt charmiga. Min uppmaning till de svenska whiskymakarna är att göra både ock. Dräm det enkla ärliga i bordet emellanåt, släpp in-your-face-whisky som frustar av ungdom. Men fortsätt jobba timvis i labbet och balansera smakerna för att göra mer kommersiellt smidiga produkter. Det är ju det som skiljer Sverige som whiskyregion från andra Nya världen-pionjärer. Svenska whiskymakare kan trolla med faten och ge oss en glimt av framtiden trots att åldern fattas.
En man som aldrig lämnar något åt slumpen är Västsveriges whiskyhjälte Pär Caldenby. Lilla Smögen smyger ut sin ”sherry finish” utan buller och bång. Inga pressreleaser och lanseringspartyn. Några småfat av europeisk skogsek är basen som sedan lagts över i ett stort sherryfat. Tålmodig väntan och regelbunden avsmakning tills det var dags att skörda tidig höst 2014. En väl inpackad Smögen. Småfaten brottar ner det väldiga destillatet och starkvinet rundar av och sötar till det. Hittar sin form nervattnad, sherryfrukten brassar på i början, eksprak parerar ihop med rökpirr, lagom kryddvisp integreras till en helhet som både Hven och Box inte får till med sina ”lagårdsdörrar”. Och att västkuströkaren efter en fantastisk röksherrysorti landar i ungfruktkola är bara kul, den är ju trots allt bara 3 år. Det är när det enkla kan fås att bli avancerat men ändå vifta med oskuldsfullhet en gammal whiskyget som jag blir varm om hjärtat.

LÄSTIPS: Svensk whiskyhistoria skrivs

•  Mackmyras premiärutgåva första svenska maltwhisky (2006)
•  Hven blir Sveriges andra destilleri (2008)
•  Hven släpper Sveriges andra singelmalt (2012)
•  Idén till ångermanländskt destilleri föds (2007)
•  Box släpper sin första maltwhisky The Pioneer (2014)
•  Aflodal testar den svenska whiskyscenen (2014)
 
Aflodal Recenserar

 
Smögen sherry finish 52%
Dest juli 2011 | But 2014 höst | småfat, finish sherryfat
88/100p
EXC.BRA
BVäl inpackad Smögen. Småfaten brottar ner det väldiga destillatet och starkvinet rundar av och sötar till det. Doften är dock inlåst och dämpad men smaken är väl så kommesiellt gångbar. Okomplicerad sherryfrukt dominerar och gör röken mild och inkännande. Destillatets energi kommer fram med lite vatten och balanseras fint, torvrök ackompanjerar. Bäst dubbelvattnad då kryddan integreras, ’seemless’ smakupplevlese där rund sötaktig sherryfrukt inleder, strax eksprak och rökpirr, halvvägs lagom kryddvisp. Eftersmaken är riktigt avancerad för sin ålder, lång och balanserad, röksherrygrund där värme driver. Att whiskyn stannar i ungfruktkola är bara kul, den är trots allt bara 3 år. Enkel men god sherryrökare med stake, köp!

Sverige | Malt | Pris €€ | A20 S22 E23 K23

Box The Challenger 48,2% 85/100p
Hven Sankt Claus 53,2% 81/100p

Recensioner av svensk maltwhisky finns på www.aflodal.com
 

Publicerad: 12/18/2014
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com