Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

[KRÖNIKA] Henrik Aflodal är
chefredaktör för nyhetssajten
Whiskyspot.com med femton års
erfarenhet av whisk(e)y och har
provat drygt 3000 whiskies.
 
Varför är det roligare att prova whisky än vin?
Och hur går egentligen whiskyprovande till?
Det finns ju mer än ett sätt att prova och
njuta av whisky.

 

”Tyst som i graven”
 
Det är mycket pyssel med whisky. Likt överstepräster böjer vi oss över de tulpanformade glasen och snusar allvarsamt, duttar med vatten och smuttar försiktigt. Så lossnar svadan och himmelriket målas med ord, och kollegiet nickar igenkännande. För utomstående måste det te sig knäppt och kufiskt, inte ens Carl-Jans isbrytare decennier bort räcker för att försvara whiskyprovandets subkultur.
Jag glömmer aldrig whiskyprovningen för många herrans år sedan då vin provades i rummet intill (bortom en glasvägg), kvinnor och män stod upp och glammade och skrattade. Hos oss var det tyst som i graven, 40-talet whiskyprovare, uteslutande män. Alla satt prydligt i sina bänkar och arbetade med varsitt glas. ”Varför har inte vi lika kul som dem”, tänkte jag och längtade bort. Så tittade en av deltagarna upp och våra blickar möttes. Då förstod jag, det här är på allvar, här pågår en inre resa, en kollektiv koncentrationsövning. Sedan dess har jag aldrig tittat bakåt.

Whiskyprovande sker på olika plan. Enklast (och mest avkopplade) är att hälla upp en ’dram’ och ta en fem-minutare i avskildhet. Avspänt nosa och smaka och låta tankarna gå, fritt associera utan krav. Meditativt.
Kulast är att möta andra över ett glas, lekfullt nosa och testa omgivningens näsor verbalt, som vinfolket ovan. Att använda whiskyn som samtalsämne leder ofelbart in på oändliga anekdoter som bara blir värre när första glaset tömts, där börjar nämligen umgänget, när andra tankar tar överhanden slutar provningen.
Mest intensivt är att prova whisky i grupp på en arrangerad whiskyprovning. Var och en koncentrerar sig och letar aromer i några minuter innan provningsledaren tar upp diskussionen. Mer formaliserat, samtidigt inspirerande eftersom alla fokuserar så hårt på uppgiften.
Häftigast är att möta en whisky i total ensamhet, som jag gör i mitt ”labb”. Varje whisky får 15-45 minuters uppmärksamhet (ju bättre desto längre). Jag bryter ner doft och smak i mindre beståndsdelar. Bygger ett inre landskap för whiskyn, skapar en mental bild av aromupplevelsen som sedan fästs på papper. Det här har jag gjort över 3000 gånger. Avtrycket blir numera ganska exakt. När jag provar en storsäljare bläddrar jag efteråt i mina böcker och finner ofta att whiskyn förändrat sig. Javisst, volymsäljarna varierar i smak över tid, tvärtemot bolagens officiella deklarationer. Ibland bättre, ibland sämre. Whisky är ett levande väsen, och att tillbringa någon halvtimme per halvåret med en kär gammal vän är rikt belönande.

Tänker du dig en karriär som whiskyprovare, börja där du står. Ta tag i din favorit-whisky. Ge den en halvtimme och plita ner en mental karta. Återvänd med jämna mellanrum och återupptäck whiskyn. Jämför med gamla anteckningar. Du blir överraskad över hur bra det stämmer överens.

-Henrik Aflodal

Aflodal recenserar dagligen nya whiskies på www.aflodal.com.
 

Publicerad: 5/19/2005
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com