Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!


 
[AFLODALs KRÖNIKA] Mortlach är en av de där välbevarade hemligheterna i Skottland. En whisky man pratar med beundran om bland blenders. Nu kommer äntligen destillatet ut ordentligt som singelmalt. Aflodal är nöjd med resultatet om än något förvånad av smakerna men väntar sig mer framöver. För whiskyn lär förändras eftersom batch-storleken är liten.
 
“Kreativ Mortlach återuppfinner sig själv”
 


JÄTTEN DAIGEOs finaste whisky kommer från Dufftown. I Mortlachs inre frammanas ett intrikat destillat på det mest invecklade vis. Hur whiskyn kommer till är det ingen som riktigt förstår. Det tar ett halvår att skola in en ny ’still man’, chefen på kontoret har ingen aning om vad mannarna sysslar med därnere. När Douglas Murray, Diageos spritdirektör, en gång försökte förklara huvuddragen lät det så här: Wash-panna Nr 3 och spritpanna Nr 3 arbetar i par med eget spritskåp, från spritpannans laddning på 8760 liter sparas mittenpartiet, ändarna spolas tillbaka och återanvänds i nästa batch, precis som vanligt. Nästa uppställning är knixigare. Wash-pannor Nr 1 och Nr 2 á 7500 liter jobbar ihop, 80 procent samlas upp och tippas över i spritpanna Nr 2 (8170 liter) som körs normalt, ”hjärtat” sparas, resten kokas om i nästa omgång. De alkoholsvaga 20 procenten som blir över från wash-pannorna går till den lilla spritpannan, ”wee witchie” Nr 1. Hela körningen tas tillvara, pannan laddas om och återigen samlas allt upp för en tredje destillering, först därefter skiljs mittenpartiet ut, ändarna återanvänds i nästa omgång. De tre skilda destillaten blandas samman och Mortlachs ’new make’ på 71,5% är färdig. Någon matematiker i storbolaget har räknat ut att detta partiella trippeldestillat kokas 2,81 gånger!

Mortlach är en viktig komponent i Black och Blue, alltså Johnnie Walker’s finare blends. Ändå har singelmalten gått att köpa för de insatta. Diageo har den anonyma Flora&Fauna-serien där man bjussar på sina okända ”blending-malter”. 16-åringen togs ur färska oloroso-fat utan att smakerna för den skull dövades. 2005 smakade det frukt och malt i stora skopor, en omslingrande komplex mun där sherryn kom ut först i eftersmaken jagad av torrare ek-rök och mintchoklad. Utgåvan går till topps 2009 med en doft-ocean av dolda intryck, tät och komplex med korinter, dadlar, mörk choklad, svartvinsbärskvistar. Väntar en vulkan i munnen? Nästintill, exempellös mun, Mortlachs kraftfulla sprit jagar upp sherryn som bröstar sig rejält. Tillsammans skapar storheterna ett mästerstycke ingen annan sherrywhisky kan matcha – långsam intrikat uppväxling, stillsam torkad frukt, strax körsbär och aromatiska örter, halvvägs en tornado av kryddor plus drivor av sherryfrukt, mot slutet adderas torrare espresso-kaffe. Lägger sig till ro med grace efter stormen i gommen, under alla lager av sherry lever Mortlachs ”biffighet” kvar. Eftersmaken är lång med savande sherryfrukt och torrare mörk choklad samt en pirrande kryddighet orsakad av Mortlachs lillkittel ’Wee Witchie’.

2014 meddelades att 16-åringen skulle dras in eftersom man äntligen tagit sitt förnuft till fånga och ville uppgradera destilleriet till riktig singelmalt. Många med mig köpte upp kvarvarande flaskor, för man vet ju aldrig, hur blir nya utgåvan? Snart kom det fram att Mortlach skulle få en extremt lyxig image. Halvliterskaraffer och häftigt uppskruvade priser. Georgie Bell (från Scotch Malt Whisky Society) anställdes med titeln ’Luxury Brand Ambassador’ för att resa jorden runt och trumma in budskapet om den ”mest sofistikerade whiskyn någonsin”. Till sommaren kom Mortlach Rare Old. En Non Age Statement-utgåva signerad blender Matthew Crow som balanserat fyra fattyper: 1st fill bourbon och 1st fill oloroso möter refill och rejuvinate casks. Alltså något helt annat än klassikern som stånkade sherry. Och det blev ett magplask. En bekväm lat Mortlach. Nedtonad och lite tråkig. Känner igen mig i äppelfräschören som ibland vispar till och det (tyvärr loja) drivet i munnen när krydda bygger ett litet crescendo. Eken lägger sordin med smörig filt. Försök till bredare sherry-ansats i starten skrinläggs av äldre ek. Doften är fadd och tafatt som faktiskt ofta är fallet med det sammansatta destillat Mortlach kokar fram. Med andra ord en hel del skruvande kvar att göra. 2015 års batch blev därför en riktig överraskning. Fantastiskt bra NAS där man slösat äldre whisky på ung sherry-grund. Snyggt möte i nosen mellan sötma och lättare gräsighet. Smaken är söt och lemonadaktig, äppeldricka flödar, sherryn lägger ut läskande russin. Eftersmaken är ekdriven med pralinig sherry. Vattnad smakar det ännu godare med eksprak! Och eftersmaken tar in mer krydda och är sötare gräddig/kolabestänkt men fortfarande fruktgod. Bravo!

För alla oss som tycker att Mortlach är synonymt med 16-åringens intelligenta sherry-behandling blir 18-åringen den pånyttfödda stjärnan. Förfärande dyr med 1800 kr för en halvliter men värd varenda penny för Mortlach-suckers. Komplex och tung som man föreställt sig att Mortlach skulle kunna vara, inte så expressiv och svängig som forna 16-åringen. Nosen andas ek-overload och käften är rätt krävande, intas i solitud med koncentration. Mättad ekig sherry-odör med sting av korinter. Inslag av terpentin med potatisskal/jordkällare i botten. Lite skarp mun som blir komplex med lite vatten. Sammelsurium av blommor, honung, exotisk frukt. Strax ek-aromatisk cigarrlåda som rullar över i stimorol. Lång eftersmak med aromatiskt pirr, liksom torr med en släng eucalyptus-ek som masseras av svängig halvtorr oloroso-sherry. Whiskyn rör sig som en åldring fast virilt och bestämt. Den har något nobelt och aristokratiskt över sig. Precis som hos 16-åringen kladdar inte sherryn ner paletten utan är katalysator för andra aromer. Så här ska en sherrylagrad whisky uppföra sig.
25-åringen är tyvärr för gammal. Whiskyn har tappat sin fräschör. Doften är liten och spritkonfys. Desivon-nyans mixat med sötaktig nagellack, ibland tandkräm. Munnen är mer intressant men ekkonstig. Rätt god men knappast exklusiv. Underlig sötaktig smak av rosenolja följt av hallonkart och polerad ek. Halvlång lugn avklingning över sockerlag och hallonbåtar, matt polerad ek i botten. Eftersmaken dör en smula. Men smaken är smutt så det räcker. Egentligen perfekt rikemanswhisky att sippa på i tumbler (så man slipper doften). Men vi som räknar slantarna väntar nog in nästa batch av 25:an.

Blender Matthew Crow jobbar sepcifikt med maltwhiskyportföljen under chefen Maureen Robinson.När man talar med Matthew Crow klarnar bilden. Han bestämde sig tidigt för att göra tre helt olika uttryck. NAS-utgåvan Rare Old skulle vara pigg skuggad av äldre ek. 18-åringen mest klassisk med massor av sherry. Och 25-åringen laidback och fruktgod. Gemensamt för alla tre är att destillatets storslagna ”biffighet” måste respekteras och få utrymme. Och visst blev det bra. Trion drar iväg åt olika håll karaktärsmässigt men ingen kan säga att det är trist och viljelöst. Det är som så ofta i duktiga sammanhang bara en fråga om tycke och smak, och plånbok – kvaliteten finns där.

Henrik Aflodal testar Mortlach

 
Mortlach 16 år 43% (2005) 85/100p
Mortlach 16 år 43% (2005) 92/100p
Mortlach Rare Old 43,4% (2014) 76/100p
Mortlach Rare Old 43,4% (2015) 87/100p
Mortlach 18 år 43,4%
But 2015 , Diageo | 1st fill sherry & refill
91/100p
EXC.BRA+
Gammal exklusiv 18-åring. Komplex och tung som man föreställt sig att Mortlach skulle kunna vara, inte så expressiv och svängig som forna 16-åringen. Nosen andas ek-overload och käften är rätt krävande, intas i solitud med koncentration. Mättad ekig sherry-odör med sting av korinter. Inslag av terpentin med potatisskal/jordkällare i botten. Tunnas ut vattnad, farinliknande sherrytoner svänger i parfymek med tydligt jordig bas – tvådimensionell. Lite skarp mun, blommig söt start med rund sherry-frukt, tar på violpastill och kärnhusbeska, kärvare surek mot slutet. Halvtorr lång sherryaktig final, syrligt rödfruktig med kärv ek och sturig spritbeska som spökar. Vatten lyfter anrättningen. Smaken blir komplex: blommor-honung-exotisk frukt. Strax ekaromatisk cigarrlåda som rullar över i stimorol-exit. Lång eftersmak med aromatiskt pirr, liksom torr med en släng eucalyptus-ek som masseras av svängig halvtorr oloroso-sherry och levande exotisk frukt med bitande syra. Som du läser innehåller denna 18-åring massor av ek. Whiskyn rör sig som en åldring fast virilt och bestämt. Den har något nobelt och aristokratiskt över sig. Svindyr därtill men värd varje penny för den som avgudar Mortlach – kolla in smak-poängen.

Speyside | Malt | Pris €€€€ | A21 S24 E23 K23

Mortlach 25 år 43,4% 81/100p

Recensioner av många fler Mortlach finns på www.aflodal.com
 

Publicerad: 9/17/2015
Läs fler krönikor
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com