Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
”Rosebank” får liv
2009/31/3 FALKIRK. Visst vore det underbart att få dricka Rosebank igen? Diageos mytomspunna låglandsdestilleri i Falkirk lades ner 1993, ett av lagerhusen byggdes om till Beefeater-restaurang och för bara några år sedan omvandlades själva whiskybyggnaderna till lägenheter. Att trippeldestillatet var en av Skottlands främsta whiskies hade inget att göra med beslutet. Glenkinchie fyllde kvoten som singelmalt i bolaget och som blending-komponent behövdes inte whiskyn heller. Men framförallt gjorde det trånga läget mitt i ett bostadsområde expansion omöjlig.

Nu ryktas det om en återfödsel, på annat håll och under annat namn (Rosebank får naturligtvis inte användas av legala skäl) men med en liknande whiskystil. Familjen Stewart ämnar bygga ett nytt destilleri några miles uppåt vägen längs Forth & Clyde-kanalen. Exakta repliker av 1800-talspannorna samt vatten från trakten ska få fram en liknande whisky hävdar Fiona Stewart:
– Vi har whiskyvärldens ögon på oss nu men vi vet att vi genom trippeldestillationsprocessen kommer att få fram en underbar whisky.

Falkirk Distillery kommer att kosta 5 miljoner pund. Enligt planerna skall ett shoppingcentrum uppföras med butiker och restaurang, bygget väntas påbörjas hösten 2009.

(Källa: stv.tv)
 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com