Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Glen Turner bygger eget destilleri
2009/03/4 LOWLANDS. Det våras för låglandsdestillerier, förutom ett nytt ”Rosebank” som planeras utanför Falkirk i West Lothian håller ett franskt företag på att bygga nytt någon mil söderut. Det handlar om Paris-baserade spritfirman La Martiniquaise som snappade upp Glen Moray i oktober 2008. På sin egendom i Bathgate där man etablerade en buteljeringsanläggning 2004 byggs nu ett kombinerat grain- och maltdestilleri med tillhörande lagerhus. Här ska 5 miljoner liter maltwhisky produceras årligen och upp till 25 miljoner liter grainsprit. Antalet anställda väntas öka från 37 till 67. Det nya låglandsdestilleriet får namnet Glen Turner och ska förse franska stormarknader med lågprisblends som Label 5 och Sir Edwards. Intressant i sammanhanget är att singelmalten Glen Turner i framtiden får ett riktigt hem, en autentisk källa att ösa singelmalt ur. En bidragande orsak till jättesatsningen kan vara det nya regelverket för Scotch som vill förhindra att företag hittar på singelmaltnamn som inte existerar fysiskt i form av maltdestillerier.
Vad gäller Glen Morays förre ägare Louis Vuitton Moët Hennessy så vill man göra sig av med all blending-verksamhet och fokusera på singelmalt (med flaggskeppen Glenmorangie och Ardbeg), Glen Moray med en relativt blygsam singelmaltprofil passade inte in i sammanhanget.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com