Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Four Roses-vinnare
2009/31/8 PRISTÄVLAN. Sommarens Four Roses-tävling rönte stort intresse och avgjordes i två etapper. Första omgångens frågor besvarades korrekt av de flesta. Att Paul Jones skapade varumärket Four Roses hade de flesta koll på. Att destilleriet faktiskt gör hela tio olika bourbon-stilar (kollegorna i branschen nöjer sig med 1-2 recept) och att man säljer 550 000 lådor årligen var det fler som missade.

Andra omgångens frågor var än svårare gillrad med lömska kuggfrågegropar. J.M. Watersill och ingen annan byggde det första destilleriet på dagens sajt, men det var efterträdaren J.T.S. Brown som gav stället namnet Old Prentice Distillery. Uppenbarligen uppkallat efter den uppviglande tidningsmannen George Prentice som var i farten ett par decennier dessförinnan. Kopplingen männen emellan är höljd i dunkel.
Och det är inte längre Ova Haney som gör whiskeyn, efterträdaren heter Jim Rutledge som för övrigt själv är på väg att dra sig tillbaka. Värsta frågan var ändå hur mycket rågintensiv bourbon som makas varje år? Vanligen ”kryddas” majsbasen i receptet med dryga 10% råg, här drivs nivån upp till 35%. Och svaret är likaledes 35%, alltså mer än en tredjedel av den totala produktionsvolymen varje år.

Ur svarsfloden har tio lyckliga vinnare dragits. Första pris går till Fredrik Svensson i Trollhättan. En romantisk middag för två väntar på fashionabel restaurang i Göteborg, mycket nöje! Övriga pristagare får ett ”överlevnadskit” från Four Roses. Stort grattis till Leif Eikedahl (Göteborg), Leo Cutlip (Asarum), Gert Roslund (Norrahammar), Maria Ivarsson (Göteborg), Anders Pihl (Linköping), Annika Holmberg (Östhammar), Joachim Gryndzieluk (Limhamn), Fredrik Bäck (Luleå) och Christer Dahlberg (Älmhult).

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com