Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Kilchomans förstling till Sverige
2009/16/11

SVERIGE. Idag släpps nya Islay-whiskyn Kilchoman på Systembolaget. Övriga världen har redan festat upp resten av Inaugural Release som lanserades på destilleriet med stort party 9 september. Destilleriet grundades i slutet av 2005 men började koka whisky på andra sidan årsskiftet. På våren brann maltugnen så reell produktion kom inte igång förrän strax före sommaren. Härifrån hämtas whiskyn till första släppet, i våras fiskade grundaren Anthony Wills upp det treåriga destillatet ur bourbon-faten och konstaterade att whiskyn behövde mer kropp, den var för rökig. Receptet föreskriver nämligen 50 ppm fenoler, röjarrökigt! Sålunda inhandlades ny oloroso sherry-ek för en avrundande 5-månaders ’wood finish’. Resultatet är häpnadsväckande enligt Whiskyspots Henrik Aflodal:
– En världswhisky i vardande, dryga 3 år men redan hemma. Fantastisk röksnok, variationsrik mångskiktad rök på fruktkola-fundament, säger lite om det helvete som väntar i gommen. Luftig rök, friskt äpple och söt fruktkola avlöser varandra i munnen innan allvarlig medicinal rök tar över. Eftersmaken balanserar på gränsen till kreosot men den söta ungspriten räddar whiskyn, faktiskt vinner äppelfrukten kampen till slut. Whiskyn tål vattning bättre än annan ungwhisky, håller ihop strukturen, rökspektrat tar förstås stryk, whiskyn blir mer publik, nästan kommersiell!
Whiskyn tappas på flaska vid 46% utan förminskande kylklenande. I skrivande stund är det bara två bolagsbutiker som beställt flaskor, Hansacompagniet i Malmö och Nordstan i Göteborg. Besök närmaste butik och gör din röst hörd. 900 flaskor är allokerade till Sverige, allt ska ut via Systembolaget. Priset är 549 kr, smådyrt för en treåring, inte för mycket för en världspremiär i röktokiga Norden!

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com