Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Film-whiskeyn Jameson i Stockholm
2009/20/11 STOCKHOLM. Stockholm International Film Festival firar 20-årsjubileum. På 12 dagar (18-29 nov) visas 180 filmer från fler än 50 länder. Partner till festivalen är irländska Jameson, celebrity-whiskeyn framför andra. Det här är whiskeyn som gillar att sola sig i glansen av Hollywood-stjärnor. Allt började 1998 då Jameson besökte kortfilmsfestivaler över hela Europa. 2002 inrättades VIP-lounger på de stora festivalerna i Venedig, Berlin och Cannes där stjärnor kunde koppla av över ett glas Irish. Colin Farrell på besök i Dublin i februari 2009Året efter blev Jameson titelsponsor för Dublin International Festival som idag utvecklats till en av kontinentens tunga film-happenings dit kända irländare som Colin Farrell, Liam Neeson och Daniel Day-Lewis söker sig, och självklart U2:s Bono. 2006 hakade man på Tribeca i New York, startad av Robert de Niro efter terrorattacken 11/9. Sedan dess har Jameson ett finger med i många festivaler världen över. Från Tropfest i Australien, Goya’s i Spanien, Empire Awards i UK, Toronto i Kanada till amerikanska Independent Spirit Awards. I Sverige sponsras Guldbagge-galan och nu Stockholms Filmfestival.
– Jameson har mer gemensamt med filmmakande än man tror, menar Jayne Murphy, PR Manager för Jameson International. Det vi ser på duken är resultatet av mycket hårt arbete – från manusförfattarens plitande, fotografens mixtrande med kameravinklar till regissörens dirigerande och beundransvärda förmåga att få alltsammans att klaffa. Lika imponerande är Master Distillern som regisserar whiskeyn. Från bryggning och destillering till lagringen på ekfat under många år.
Och visst är det så, man kan se framför sig hur blender Billy Leighton med koncentrerad min sniffar på oräkneliga ’samples’ för att komponera exakt rätt smak för Jameson. Allvarsamt, precis som med filmmakande en noggrann omständlig process.

Ta dig till festivalen och njut av en god film. Leta dig sedan vidare till en av festivalbarerna och testa en Jameson-drink på Probition-tema. Tänk om man fått vara med på 1920-talet. Cocktail-eran i staterna då bath-tub gin och moonshining inmundigades. Totalförbud mot alkohol infördes 16 januari 1920 och varade till 1933. Aldrig förr har så mycket starksprit flödat i Amerika. Vin och öl var för skrymmande. På maffians svartklubbar blandades istället starkvaror ned i korta och långa drinkar. Haken kallades ’speak-easy’ och låg under markytan med förtäckta fönster, ingen musik förekom, alla viskade och tassade på tårna för att undgå patrullerande konstaplars uppmärksamhet. Vad drack folk helst? Riktig Irish whiskey förstås. Före Prohibition världsledande spritdryck. Jameson och Power’s hette stjärnorna. Kraftfull briljant pot still-whiskey, tyngre än nykomlingen Scotch, lättare än lokala Rye och Bourbon.

Ferstivaldrinken George Clooney, variant på Old FashionedI någon av festivalbarerna kan du testa Susan Sarandon, en variant av den mest amerikanska av alla cocktails, Manhattan. I botten Jameson med söt vermouth toppad av sprudlande Chartreuse. Whip it kopierar en annan kändis Whiskey Sour som tidvis fungerat som upplivande morgonelixir för livsglada herrar. Med Jameson i mixen en mjuk uppfriskande drink för alla tillfällen. Mest klassisk är ändå Old Fashioned, Amerikas äldsta drink som på 1920-talet uppnådde hit-status. Det sägs att president Roosevelt inte drack annat vid sina besök på Colony Bar. Receptet förskriver whiskey, en bitter och något sött. Till exempel Jameson med en skvätt körsbärslikör och några droppar Angostura. Utsökt! Här omdöpt till George Clooney. Nästan som att befinna sig i New York under Prohibition. Lite farligt men o så gott.

Kolla in Festivalguiden på www.stockholmfilmfestival.se för att hitta till barerna. För dig som inte bor i Stockholm går det bra att se utvalda filmer på nätet. Festivalen samarbetar med Telia så du inte behöver ta dig till salongen, koppla istället upp dig via datorn (se filmsajten för mer info). Och du, glöm inte whiskeyn…

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com