Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
”Skeppets” på whiskyauktion
2009/26/11 Dags för andra whiskyauktionen på Stockholms Auktionsverk. 1 december går 300 objekt går under klubban, bland annat en del rariteter. I mångfalden av skotskt, amerikanskt, irländskt och japanskt släpps även svenskt fram, auktionen avslutas med en uppsjö Mackmyra-lotter och faktiskt en legend få trodde existerade, mytomspunna Skeppets Whisky. Landets första lokalproducerade whisky. 1955 installerade Vin- & Spritcentralen två kopparpannor från Bladnoch och 1961 kom de första flaskorna ut, en blend med 55% maltwhisky och 45% grainwhisky. 1966 tappade man sugen och la ner kokandet, 1970 såldes de sista flaskorna på bolaget. Skeppets fick nio år och nu är den alltså tillbaka, om än dyrare än förr, utropspriset är 20 000 kr! Att whiskyn som enligt oräkneliga sagesmän inte var något vidare drar till sig så mycket uppmärksamhet beror nog mest på den nye svenskens framgångar.
– Det finns ett kittlande spänningsmoment i halvsekelspannet mellan urwhiskyn Skeppets och Mackmyra, menar Whiskyspots Henrik Aflodal. Många har smakat den, ingen kan säga något konkret om smaken förutom att det inte var något att ha. Men var Skeppets verkligen dålig? Folk smakar i allmänhet med plånboken, billig sprit är inget att ha. Ändå sålde whiskyn onekligen så det kan inte ha smakat illa. Jag hoppas att köparen korkar ur och bjuder på legenden. Jag kommer gärna och nedtecknar whiskyns smakhistoria!

Det finns fler utrop som borde kunna locka en hel whiskyvärld. Bland annat en verklig raritet: Springbank 1919 buteljerad 1970, sannolikt en av bara fyra kvarstående flaskor med ett utrop på 150 000 kronor. 1938 och 1946 Macallan finns med, 1958 och 1964 Highland Park likaså och andra rara whiskies från Ardbeg, Bruichladdich, Port Ellen, Cardhu, Mortlach, Glen Ord.
Auktionen sker i Systembolagets regi och inleds kl 18 tisdag 1 december i Stockholms Auktionsverks lokal Magasin 5 i Frihamnen i Stockholm. Inspektera och känn på flaskorna på visningen dagen innan kl 15-19. Du kan också lägga bud på nätet i förväg. Titta på objekten på www.auktionsverket.se

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com