Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Lär dig göra Prohibition-drinkar
2010/01/3

STOCKHOLM. Häng med till 1920-talets förbudstid i Amerika! Stockholmsbaren Kåken kör dryckeskurser under våren på temat "Prohibition Style Cocktail Making". Bartender Mathin Lundgrens lär ut det äkta hantverket och de riktiga metoderna för att göra en perfekt cocktail.
Under ’Prohibition’ som varade mellan åren 1920 till 1933 var det absolut förbjudet att både tillverka och sälja alkohol i USA vilket skapade ett helt nytt beteendemönster i det amerikanska samhället. Det var under denna tidsepok som fenomenet ’Speakeasy’ dök upp och cocktailen fick sitt fäste. En ’Speakeasy’ var en hemlig bar som olaglig sålde alkohol till de gäster som kände till stället. Speciella regler rådde, ingen musik spelades och alla viskade för undgå upptäckt av patrullerande poliser.
Signifikant för cocktails som gjordes under Prohibition är att de hade en tydlig spritkaraktär och ofta var väl kylda för att dölja den skarpa smaken av ibland lågkvalitativ sprit. Man jobbade med isblock som antingen krossades eller hackades upp när drinken gjordes. Whiskey och gin var vanligt förekommande spritsorter och som smaksättare användes ofta söt och torr vermouth, olika bitters, likörer och/eller fruktjuicer. Det här ligger som grund för de drinkar som Mathin har skapat:
– Samtliga drinkar speglar det gamla tankesättet i val av ingredienser och inte minst arbetsteknik. Färska fruktjuicer och tidsenliga likörer tillsammans med hård is är ledorden för att framhäva de välbalanserade smakerna i Jameson och Beefeater på bästa sätt.
Kursen arrangeras på Kåken följande datum: 8, 9 mars & 12, 13 april. Mer info på www.provaguiden.se.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com