Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Världens äldsta whisky är en Mortlach
2010/11/3 EDINBURGH. Världens äldsta whisky är inte en Macallan, Dalmore eller Glenfiddich. Utan en Mortlach!? Nämligen ett ensamt fat som sparats i 70 år av Elgin-firman Gordon & MacPhail. En av totalt 54 karaffer korkades ur under en ceremoni i Edinburgh Castle vid lunchtid idag. Whiskyn destillerades under kriget 15 oktober 1938 och tappades på en ny sherry hogshead á 250 liter av John Urquhart (farfar till dagens G&M-direktörer David och Michael Urquhart). Fatet låg sedan i 44 år i Mortlachs lagerhus innan det 1982, för säkerhets skull, flyttades till firmans egna lagerhus i Elgin där man slutligen buteljerade whiskyn 15 oktober 2008, på dagen 70 år efter tillblivelsen, styrkan hade då sjunkit till 46,1%. Whiskyspots Henrik Aflodal har smakat på äldsten:
– Detta är en häpnadsväckande (ur)åldring som inte väjer för sitt ursprung. Stadig ryggrad av åldersbeska som aldrig går överstyr, en svindyr Mörkmårdsvandring på ättestupans branter. Nosen är typiskt gammelestrig, tunga frukter med styng av syrligt äpple och terpentinstänk, söt marsipan blandad med komocka. Fascinerande föränderlig, skiftar läge med vädring. Fast det är munnens tvära kast som utgör själva resan. Attack direkt, skarp ek dyker ner i hasselnötsbeska och mörk choklad, strax lättar torkad frukt upp. Därpå nästa våg av ekkrydda/-beska, mättade gammelestrar mildrar, plötsligt astrakan-äpplen, mot slutet ett överraskande fenol-skred. Eftersmaken är modigt beskbruten och lång, drivor av fenoler ovan mullrande ekbeska som hålls på plats av överslätande överväldigande oljig/smörig fetma.

Whiskyn kommer i en droppformad munblåst kristallkaraff med elegant silver-plugg. Utöver den fullstora 70 cl-versionen á £10000 finns 162 mindre 20 cl-karaffer till salu för £2500 stycket. Någon enstaka flaska kommer till Sverige, håll utkik!

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com