Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Glen Keith och Strathisla till VM-semifinal
2010/23/4 VINGÅKER. Favoriterna infriade förväntningarna vid andra deltävlingen i Single Malt World Cup. I Vingåker utmanades Chivas-malten Strathisla av sina grannar och en räcka Nordsjökustdestillerier. Sörmlänningarna var uppsluppet sammanbitna. Några höjde på ögonbrynen när juryns ordförande VM-general Henrik Aflodal beordrade allmän spottning. Så skedde och domslutet blev vitalt.
– Utslaget var glasklart, folket satte resolut ned foten, utan tvekan, konstaterar Aflodal. Själv fick jag brottas med mina ömdömen. Fyra av de sex sorterna låg nära varandra poängmässigt men jag var tvungen att vika ner mig för den sherry-uppmjukade godsaken Glen Keith.

Whiskyn blev vinnare i båda lägren, en felfri 10-åring med stor personlighet som samlade närapå varannan röst. Fabriken ligger mitt inne i Keith och invigdes 1960 som Chivas-gruppens andra egna destilleri. Dessvärre står pannorna tysta sedan mars 1999, skada på en så fin whisky. Om andra semifinalplatsen blev det kamp inpå mållinjen. Henrik Aflodal igen:
– För mig stod det emellan titelmalten Strathisla och An Cnoc som verkligen överraskade, en avancerad singelmalt jag tidigare inte fått därifrån, verkligen ett destilleri att hålla ögonen på framöver. Med i matchen var också Inchgower, en obskyr blending-malt som jag alltid haft ett gott öga till, ett singelmaltämne som borde få mer utrymme av ägaren Diageo. Aromen avgjorde, Strathislas sprudlande frukt som följs upp i gommen är svår att motstå.

Juryn instämde med 1/5-del av rösterna och Chivas fick full pott, firmans båda tävlingsbidrag är vidare till nästa omgång i höst. Eftersläntrarna Strathmill och Glen Deveron från Macduff hamnade en bra bit efter tätkvartetten.

VM-provning II: Vingåker 22/4
1. Glen Keith 10 år 43%
2. Strathisla 12 år 43%
----------------------------
3. Inchgower 14 år 43% (Flora & Fauna)
4. An Cnoc 16 år 46% (Knockdhu)
5. Strathmill 12 år 43% (Flora & Fauna)
6. Glen Deveron 10 år 40% (Macduff)

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com