Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Clynelish och Teaninich bäst i Northern Highlands
2010/25/4 VÄSTERÅS. VM-deltävlingen Northern Highlands Derby hade som namnet antyder ett geografiskt sammansatt startfält. Whiskyn här uppe norr om Inverness håller också hög klass. Smakerna drar iväg mer än de gör på Speyside, whiskyn är större och mer viljestark. Och historierna är mer färgstarka och grovkorniga. För det här är Skottlands mesta glesbygd i mångt likt vårt Norrland. Kargt landskap med tuffa väderförhållanden och folk av hårt virke. Länge laglöst land vilket gynnade smugglarkulturen. I vår tid sitter några av Skottlands tyngsta varumärken här uppe, Glenmorangie och The Dalmore, som säkert inspirerar ”wannabe-brands” likt Balblair, Pulteney och Clynelish. Allt var upplagt för en legendarisk whiskykväll i Västerås. Henrik Aflodal berättar om förutsättningarna:
– Den bästa whiskyn däruppe är Glenmorangies. 10-åringen är en perfekt skapelse men försiktig i sin approach vilket gör den urusel i en blindprovningssituation. För mig var det kvällens höjdare men precis som vid VM-arrangemangen 2005 och 2007 höll inte auditoriet med mig.

Övertygande etta blev istället Clynelish, enda whiskyn med rök i receptet. En rök som visserligen inte märktes någonstans i whiskyn men självfallet finns där och bildar fond för de andra smakerna. Aflodal satte whiskyn som tvåa efter viss vånda:
– Dalmore är ju charmig med all sin sherry men jag tänkte att nu får det vara nog. I de tidigare deltävlingarna nominerade jag sherrygodis som Glenrothes och Glen Keith. Men den höga nivån i NH går utöver sherry-tricks. Jag hade hoppats mer på blending-malten Teaninich, kanske Skottlands mest underskattade maltwhisky som borde ges mer spelrum av ägaren Diageo, men den har tappat lite mark sedan sist.

Västerås-borna föll dock för den okända ekvilibristen Teaninich. Mellan tvåan, trean och fyran skiljde bara 4 poäng så det blev en benhård kamp om den andra semifinalplatsen. Akterseglade blev Balblair och Pulteney (som dock imponerade på många).

VM-provning III: Västerås 23/4
1. Clynelish 14 år 46%
2. Teaninich 10 år 43% (Flora & Fauna)
----------------------------
3. The Dalmore 15 år 40%
4. Glenmorangie 10 år 40%
5. Pulteney 12 år 40%
6. Balblair 1997 12 år 40%

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com