Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
Brodermalterna Benriach och Longmorn segrade i Malmö
2010/29/4 MALMÖ. Till VM-uppgörelsen i Malmö kom den bortglömde whiskykungen John Duff med sina destillerier. Morayshire-sonen började sin bana som värdshusvärd i lilla byn Lahnbryde öster om Elgin. Lärde sig göra whisky på Glendronach bortåt Aberdeen för att 1876 bygga egna fabriken Glenlossie söder om hemorten. Hans passion verkar ha varit skapandet av nya destillerier. Efter utlandsäventyr och misslyckade destilleriprojekt i Sydafrika och Amerika återvänder Duff på 1890-talet till Skottland och öppnar 1894 Longmorn. Strax före whiskykraschen 1898 bygger han en andra enhet intill som stängs 1900 men återinvigs 1965 under namnet Benriach. Duff kommer ingen ihåg men hans destillerier lever i välmåga.
Storfavorit i Skåne var supermalten Longmorn, VM-finalist både 2005 och 2007. Men i år snubblade whiskyn nästan på målsnöret, VM-general Henrik Aflodal berättar:
– 16-åringen med sina 48% är en kraftfull betvingande whiskyupplevelse. Blindprovningsmomentet gör att provarna inte är förberedda på den impact som drabbar dem. Longmorn skrämde mer än tjusade. Någon droppe vatten i glaset uppenbarade ett himmelrike, för mig en 90-poängare och solklar etta.

Istället vann Benriach med trygg marginal, lite av en skräll med tanke på den tuffa konkurrensen. När rösterna var räknade var Glen Elgin tvåa, en skicklig malt med intensiv smak. Longmorn låg bara på tredje plats, 5 poäng bakom. Då öppnades kuvertet med Aflodals röster, i egenskap av presiderande juryordförande har han dubbelt röstvärde. Och eftersom guld ger 3 poäng fick Longmorn 6 poäng till, i sammanräkningen en futtig poäng före Glen Elgin. Sist i fältet hamnade Glenlossie och fyra systermalten Mannochmore, en missräkning menar Aflodal:
– Mannochmore var min tvåa, ett modigt destillat med röjig käft som man minns. En av många underskattade malter få känner till. Den räckte längre än Glen Elgin som har en svagare nos.

En titt på resultatlistan visar att åldern tog ut sin rätt, 16-åringarna gick vidare, följt av 12-åringar och sist en 10-åring. Och att Benriach drog längsta strået är kanske inte så konstigt, whiskyn är det enda riktiga varumärket i samlingen, omvittnat skicklige blendern Billy Walker gör sitt yttersta för att nå längst i varje buteljering, och den här gången var det fullträff.

VM-provning IV: Malmö 27/4
1. Benriach 16 år 40%
2. Longmorn 16 år 48%
----------------------------
3. Glen Elgin 12 år 43%
4. Mannochmore 12 år 43% (Flora & Fauna)
5. Glenlossie 10 år 43% (Flora & Fauna)

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com